ponedeljak 4. maj 1998.

PREMIJERA “SPASITELJA" U CENTRU “SAVA"

U senci razuzdane gomile

Mucno osecanje izazvao deo gledaoca koji je pao u euforiju zbog scene masakra nad muslimanskim vernicima

"Antiratnim filmovima protiv stereotipa"
dr Denis Kvejd na konferenciji za novinare

Divljacko ponasanje premijerne beogradske publike, koja, da stvar bude grdja, sebe sigurno, samim tim sto je premijerna, rado smatra i elitnom - najjaci je utisak posle jugoslovenske premijere filma “Spasitelj" Predraga Gage Antonijevica, odrzane u Centru “Sava" poslednjeg petka.

Ni poznati holivudski glumac, Denis Kvejd, koji je dosao da se pokloni Beogradjanima, ni specijalna obracanje famoznog Olivera Stouna sa video-bima, ni, na koncu, samo filmsko ostvarenje, sa svim kvalitetima ili nedostacima, ne mogu da potisnu u drugi plan mucno osecanje koje izazove razuzdana nasminkana gomila, padajuci u najnekontrolisaniju euforiju zbog scene u kojoj protagonista u nekoj dzamiji izvrsi masakr nad nevinim muslimanskim vernicima. U pitanju je, naravno, samo simptom jedne velike maligne bolesti od koje boluju ovo drustvo i ova nacija, a koji se ispoljava, eto, na svecanim filmskim projekcijama.

Sam Denis Kvejd je na konferenciji za novinare, uprilicenoj posle prikazivanja “Spasitelja", rekao da je bio zatecen reakcijama gledalista. - Upravo su to steretipi koji se mogu prevladati ovakvim filmovima - rekao je Kvejd. - Bio sam zainteresovan da ucestvujem u stvaranju jednog istinski antiratnog filma, a ne filma koji ce posluziti propagandi bilo koje od zaracenih strana. I srecan sam sto smo uspeli da napravimo takav film. Bitno je naglasiti da se Denis Kvejd svog honorara za ovu ulogu odrekao u korist dece, zrtava rata u Bosni. Na novinarsko pitanje, upuceno reditelju, o tome da li je svaka od strana u bosanskom ratu ovim filmom popila svoju kasicicu zla, Gaga Antonijevic je odgovorio:

- Pitajte to ove RTS-a, koji iz meni nepoznatih razloga ne zele da emituju reklamu za ovaj film. Maksa Catovic, direktor “Komune", izvrsnog producenta filma, je pokusao da ublazi razumljiv gnev reditelja, rekavsi da veruje da se iza ovog problema krije samo poslovicna birokratska sporost, od koje ocito boluje i marketing drzavne televizije, a ne neki dublji razlozi.

R.Kupres

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /