ponedeljak 4. maj 1998.

SUKOBI U POGRANICNOM POJASU PREMA ALBANIJI

Ranjena cetiri policajca

Ponosevac, Beta. - Pozivajuci sa na izjave ocevidaca, strane agencije juce su javile o sukobima na Kosovu u pogranicnom pojasu SR Jugoslavije sa Albanijom.

Agencija Asosijeted pres je, pozivajuci se na policijske izvore u Djakovici, javila da su juce “naoruzani Albanci otvorili vatru na policiju u selu Ponosevac, nedaleko od Djakovice, i na helikopter Vojske Jugoslavije kojim su evakuisana cetiri policajca ranjena u tom napadu".

Informativna sluzba Ministarstva unutrasnjih poslova Srbije saopstila je juce da su u napadu, koji se dogodio oko 10.15 sati na patrolu saobracajne policije u selu Ponosevac, i opstini Djakovica, “teze ranjena cetiri policajca", kojima je ukazana lekarska pomoc i koji su sada van zivotne opasnosti.

“Od tada su borbe nastavljene", rekao je posle podne agenciji Frans pres neimenovani srpski policajac u Decanima, gde se, kako navodi AFP, cuju eksplozije koje dolaze iz pogranicne zone. “To je pravi rat", rekao je taj policajac, koji je napad na policijsku patrolu pripisao pripadnicima OVK.

Agencija Rojters je javila da je u sukobu policije i kosovskih Albanaca u selu Ponosevac nedaleko od Djakovice ranjeno pet policajaca. Prenoseci izjave clanova posmatracke misije OEBS-a, koji nadziru albansku granicu prema SRJ, Rojters navodi da su “sukobi trajali najmanje pet sati". Izvestac te agencije koji je juce posle podne nakratko uspeo da udje u selo Ponosevac, tvrdi da je video 30 policajaca koji su pucali na polozaje kosovskih Albanaca na brdu iznad tog sela. Rojters navodi da su napadaci, za koje se sumnja da pripadaju ilegalnoj Oslobodilackoj vojsci Kosova na Ponosevac otvarali vatru “iz lakog i teskog naoruzanja".

Kosovski informativni centar, blizak Demokratskom savezu Kosova, saopstio je da se juce od 10 casova iz pravca sela Junike i Morina cuju “snazne eksplozije i pucnjevi iz teskog naoruzanja", da kroz Decane povremeno prolaze vojno-policijski konvoji i da pogranicnu oblast nadlecu helikopteri.

Napadnuta policijska stanica kod Srbice

Srbica, FoNet. - Beogradski mediji javili su sinoc da su “albanski teroristi sa vise strana napali iz rucnih bacaca i automatskog vatrenog oruzja policijsku stanicu u Mesnoj zajednici Rudnik u opstini Srbica". Pozivajuci se na opstinske vlasti u Srbici, mediji navode da su “teroristi, pretprosle noci, citav sat pucali na policijsku stanicu, a policija je odgovorila na vatru, nakon cega su se teroristi razbezali". Medju policajcima nije bilo povredjenih, a pretpostavlja se da je nekoliko albanskih terorista povredjeno. Nekoliko kuca oko policijske stanice je osteceno od projektila rucnih bacaca koje su ispalili teroristi.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /