ponedeljak 4. maj 1998.

SAOPSTENJE SAVEZNE VLADE

Kontinuitet politickih pritisaka

Beograd, Beta. - Savezna vlada ocenila je na sednici 30. aprila da stavovi sa zasedanja Kontakt grupe u Rimu znace nastavak politike pritisaka na SR Jugoslaviju. “Ocenjeno je da sustina tih stavova (Kontakt grupe) oznacava kontinuitet politickih pritisaka, mesanja u unutrasnje poslove Srbije i SR Jugoslavije i ohrabrivanje separatizma i terorizma na Kosovu i Metohiji. Takva nastojanja su suprotna principima Povelje UN, Zavrsnog dokumenta OEBS i ciljeva mira i stabilnosti u regionu", kaze se u saopstenju Saveznog sekretarijata za informisanje.

Vlada je “sa iznenadjenjem" konstatovala da se odgovornost za odsustvo dijaloga o Kosovu i Metohiji “i ovoga puta prebacuje na Vladu Republike Srbije, iako je evidentno da predstavnici politickih partija albanske manjine odlazu prihvatanje bezuslovnog dijaloga, napustanje separatistickog programa i osudu terorizma". Vlada je ocenila da se “jedino dijalogom i politickim sredstvima" mogu resavati “pitanja koja se ticu ravnopravnosti svih gradjana na Kosovu i Metohiji" i da “separatizam i terorizam zasluzuju nedvosmislenu javnu osudu i izolaciju od svih medjunarodnih cinilaca, ukljucujuci i od zemalja ucesnika sastanka u Rimu". “U tom smislu, Savezna vlada je reafirmisala podrsku inicijativama i platformi Vlade Republike Srbije, koja sadrzi bitne elemente za sustinski politicki dijalog", navodi se u saopstenju.

Vlada je konstatovala da se novim sankcijama “otezavaju uslovi za normalan drustveno-ekonomski razvoj nase zemlje, a pogotovo da se otezava proces reformi, modernizacije proizvodnje i regionalnog povezivanja, sto su vazne pretpostavke napretka citavog regiona i ucvrscivanja mira i stabilnosti". Vlada je ocenila da Vojska Jugoslavije izvrsava zadatke “u skladu sa ustavnim i zakonskim ovlascenjima" i da na drzavnoj granici “sprecava ubacivanje teroristickih grupa i dopremanje oruzja i drugih sredstava za njihove potrebe". Vlada je, istakla “punu spremnost na saradnju sa drugim zemljama i medjunarodnim organizacijama na ravnopravnim i principijelnim osnovama". “U tim okvirima postoji puna spremnost i otvorenost i za ravnopravnu sardanju sa OEBS-om i drugim medjunarodnim organizacijama i institucijama, nakon obnove clanskih prava nase zemlje u tim organizacijama i institucijama", kaze se u saopstenju.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /