ponedeljak 4. maj 1998.

NAKON HAPSENJA BIVSEG KOMANDANTA USTASKOG LOGORA JASENOVAC U ARGENTINI

Sakic trazio od Zagreba sudjenje jos pre 16 meseci?

Ekstradicija pitanje dana: Sakic pre
prvog pojavljivanja pred sudom u Argentini

Zagreb, FoNet. - Hrvatska ambasada u Buenos Ajresu potvrdila je u subotu da je Dinko Sakic (76), bivsi komandant ustaskog logora smrti u Jasenovcu, istraznom sudiji izjavio da se ne protivi izrucenju Hrvatskoj. Sakic je dva dana ranije uhapsen i predat istraznom sudiji, a prema argentinskim zakonima mogao bi biti izrucen Hrvatskoj vrlo brzo, mozda vec tokom ove nedelje.

U Zagrebu se spekulise da je Sakic pristao na izrucenje kako bi bio siguran da argentinske vlasti nece doneti odluku da ga predaju Jugoslaviji.

Privatni dnevnik “Jutarnji list" tvrdi da je jos u januaru 1997. godine Dinko Sakic poslao faks hrvatskom ministarstvu pravosudja u kojem je trazio sprovodjenje istrage i sudjenja kako bi se dokazala njegova “nevinost". Ako je to tacno, pitanje je zasto je hrvatsko ministarstvo pravosudja cutalo punih 16 mjeseci i istrazavalo iznenadjenje kada je sudjenje Sakicu zatrazio centar Simon Vizental.

SAD nude dokaze protiv Sakica

Vasington, FoNet. - Sjedinjene Americke Drzave pozvale su u petak Hrvatsku da osigura da Dinko Sakic, osumnjicen za ratne zlocine, bude “snazno optuzen" i ponudile dokumente koji bi potkrepili optuznicu, javlja AFP.

Portparol Stejt Departmenta Dzejms Foli izjavio je da bi sudjenje Sakicu (76), koji je uhapsen u cetvrtak u Argentini (posto je Hrvatska zvanicno zatrazila njegovo izrucenje), trebalo da bude otvoreno za medjunarodne posmatrace i medije. Foli je dodao da bi hrvatski sudski organi trebalo da razmotre dokaze protiv Sakica bez obzira iz koje zemlje oni poticali.

SAD su poslale Argentini i Hrvatskoj kopije dokumenata oduzetih u Drugom svetskom ratu od nacista, koji sadrze informacije o zrtvama jasenovackog logora, ciji je komandant svojevremeno bio Sakic. Prema jednom od tih dokumenata, prenosi francuska agencija, od 6. decembra 1943. godine, u jasenovackom koncentracionom logoru ubijeno je oko 120.000 ljudi. Foli je istakao da su SAD izuzetno zainteresovane da ti dokumenti budu dostupni kako Argentini, tako i Hrvatskoj.

“U ’hrvatskom Ausvicu’ niko nije ubijen"

Buenos Ajres, FoNet. - Dinko Sakic (76), bivsi komandant ustaskog logora Jasenovac, nece se zaliti na argentinsku odluku o izrucenju Hrvatskoj, izjavio je njegov advokat.

Sakic je na argentinskoj televiziji proslog meseca priznao da je vodio logor Jasenovac, tvrdeci da u takozvanom “hrvatskom Ausvicu" niko nije ubijen.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /