ponedeljak 4. maj 1998.

FATOS NANO PREDLOZIO MOBILIZACIJU MLADIH REGRUTA

Albanija pojacala snage na granici sa Jugoslavijom

Tirana, Beta. - Albanija je prosle nedelje rasporedila dodatne elitne jedinice vojske na granici sa SR Jugoslavijom. Izvori u albanskom Ministarstvu unustrasnjih poslova rekli su prekjuce agenciji Beta da su dodatne snage za brzu intervenciju upucene na granicu zbog “nagomilavanja srpskih oruzanih snaga i teskog oruzja i opreme na jugoslovensko-albanskoj granici".

Isti izvori navode da ce biti pojacana i kontrola na Skadarskom jezeru, na granici izmedju Albanije i Crne Gore, jer je u tom pojasu “takodje bilo krsenja granicnog rezima i nagomilavanja srpskih snaga". Izvori albanskog ministarstva, medjutim, nisu mogli da kazu koliko je vojnika poslato kao pojacanje.

Albanski Ministarski komitet zaduzen za bezbednost predlozio je u petak Vrhovnom savetu odbrane da ojaca oruzane snage na granici sa SRJ. Portparol albanskog premijera Ben Blusi izjavio je da je Komitet, na sednici kojom je predsedavao premijer Fatos Nano, “predlozio mobilizaciju mladih regruta koji ce pomoci snagama vec rasporedjenim na severoistoku Albanije u cuvanju granice i pruzanju pomoci u slucaju. Albanski ministar odbrane Luan Hajdarani izjavio je u susretu sa turskom vojnom delegacijom da su tenzije na severoistocnoj granici sa SR Jugoslavijom rezultat “koncentracije srpskih vojnih snaga na citavom Kosovu". On je ocenio da je problem Kosova delikatan, ne samo za Albaniju, vec i za citav Balkan i sire.

“Nasa vlada vodi intenzivnu diplomatsku aktivnost, zahtevajuci takodje prisustvo snaga NATO", rekao je Hajdaraga clanovim turske vojne delegacije i dodao da se Albanija nada da ce uz pomoc saveznickih zemalja moci da se suoci sa tim problemom. Albanski ministar odbrane, zajedno sa nacelnikom Generalstaba albanske armije brigadnim generalom Aleksom Andoniem, sastao se juce u Tirani sa turskom vojnom delegacijom.

Andoni je, kako su danas izjavili BETI izvori iz albanskog ministarstva odbrane, nedavno obisao jedinice vojske u severoistocnom delu zemlje, i posebno interesovanje pokazao je za stepen njihovog naoruzanja i vojne obuke. Tokom obilaska jedinica u Kukesu i Bajram Kuriju, Andoni je razgovarao sa vojnim i lokalnim liderima, i detaljno se interesovao za situaciju na albansko-jugoslovenskoj granici, rekao je isti izvor.

General Andoni je imao i poseban susret sa zapovednicima kukeske divizije, i zatrazio od njih intenziviranje unapredjenja borbene gotovosti u saradanji sa lokalnim predstavnicima vlasti i stanovnistvom u tom regionu, rekao je isti izvor iz ministarstva odbrane Beti. Poslednjih dana Andoni je imao seriju susreta sa vojnim ataseima u Tirani.

Tirana demantovala da su uhapesna dva vojnika iz SRJ

Tirana, Beta. - Predstavnici Ministarstva odbrane Albanije demantovali su informacije da su na severnoj granici zemlje uhapsena dva vojnika iz Jugoslavije. Portparol ministarstva Gazim Hisenaj izjavio je Beti da na granici “nisu nadjeni ili uhapseni", kako je rekao, “srpski vojnici". “Ja vam to potvrdjujem u ime Ministarstva odbrane", dodao je on. Agencija Frans pres javila je, pozivajuci se na policijske izvore u Tirani, da su u ponedeljak na severoistoku Albanije uhapsene dve osobe koje su se “predstavile kao srpski vojnici".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /