ponedeljak 4. maj 1998.

MILO DJUKANOVIC I INTERVJUU NEMACKOM DNEVNIKU “FRANKFURTER RUNDSAU"

Milosevic za dijalog ali “tek posle rata"

Bon, Beta. - Predsednik Crne Gore Milo Djukanovic izjavio je da veruje da ce ipak doci do dijaloga na Kosovu, ali i izrazio strahovanje da ce do dijaloga doci prekasno. “(Predsednik SR Jugoslavije Slobodan) Milosevic svojevremeno nije hteo ni dijalog u Krajini ni u Bosni, i na kraju ga je ipak prihvatio", izjavio je Djukanovic nemackom dnevniku “Frankfurter rundsau" u broju od 30. aprila. Na opasku da je to uvek bilo “tek posle rata", Djukanovic je dodao: “Za to kasnjenje smo platili visoku cenu i strahujem da bi se istorija mogla ponoviti na Kosovu".

Uprkos odlucnosti medjunarodne zajednice da Crnu Goru izuzme iz sankcija, Djukanovic se izjasnio protiv kaznenih mera. “Sankcije su definitivno pogresan put i uvek pogadjaju samo neduzne. Ali, efektnije bi bilo da se Crna Gora istakne kao pozitivan model i da se podrzi. To bi bio dobar signal u koracima pogresne politike u Jugoslaviji i istovremeno pomoc demokratskim snagama u zemlji", rekao je crnogorski predsednik.

On smatra da bi snage NATO ili Zapadnoevropske unije (ZEU) zaista “i mogle da budu stacionirane duz granice Albanije prema Kosovu ukoliko tamo ne dodje do dijaloga". “Ali Jugoslavija zbog toga ne bi trebalo da bude posebno besna. Jer, upravo je sverc oruzja iz Albanije ono sa cim se bori nasa jugoslovenska armija", rekao je Djukanovic.

Isticuci volju gradjana Crne Gore da zive u zajednici sa Srbijom, kao i da putem demokratije i reformi idu u Evropu, Djukanovic je rekao da je “jedna mogucnost za to da se Milosevic ubedi da preuzme tu politiku za napredak nase zajednicke drzave". “Druga mogucnost je da mi zamenimo gospodina Milosevica. To ni u kom slucaju nije toliko iskljuceno, kao sto se cesto smatra u zapadnoj javnosti", rekao je Djukanovic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /