utorak 5. maj 1998.

ORUZANI OKRSAJI SRPSKE POLICIJE I TERORISTA U BLIZINI GRANICE SA ALBANIJOM

Mnogo mrtvih i ranjenih u zoni sela Ponosevac

Policija okruzila vise od 200 albanskih separatista koji napadaju selo Ponosevac, javlja Rojter pozivajuci se na policijske izvore. DSK optuzio Beograd da pokusava da otera kosovske Albance iz strateske granicne zone

Junik, FoNet. - Srpska policija je okruzila vise od 200 albanskih separatista koji napadaju selo Ponosevac, javlja Rojters pozivajuci se na policijske izvore. Puscana i minobacacka paljba cuje se oko sela u blizini granice sa Albanijom u borbama koje se vode vec drugi dan. Novinare koji su stigli do obliznjeg sela Junik vratila je tesko naoruzana srpska policija koja je rekla da albanski “teroristi" pucaju na svako vozilo koje pokusa da se domogne Ponosevca.

Radio B-92 citira policiju koja je rekla da su srpske snage bezbednosti opkolile oko 150-200 pripadnika OVK koji napadaju na selo rucnim raketnim bacacima, minobacacima i automatskim puskama. “Mnogo je mrtvih i ranjenih (kosovskih Albanaca) u zoni Ponosevca ali nemamo nacina da stignemo do njih jer teroristi pucaju na sve i svakoga", izjavio je danas policijski oficir na kontrolnom punktu u blizini Junika. Losi vremenski uslovi danas dodatno otezavaju mogucnost sagledavanja situacije oko Ponosevca. Selo se nalazi oko 10 kilometara severozapadno od Djakovice i isto toliko na istoku udaljeno od albanske granice. U prekjucerasnjim borbama ranjeno je najmanje pet srpskih policajaca, podseca Rojters. Oni se nalaze na bolnickom lecenju, a 28-godisnji Djuro Stanojcic je, prema recima doktora u Pristini, u kriticnom stanju sa unutrasnjim krvarenjem.

Demokratski savez Kosova (DSK) je juce saopstio da su borbe oko Ponosevca zapravo pokusaj srpske policije da oteraju kosovske Albance iz strateske granicne zone. “Nastavak napada srpskih snaga na sela oko Ponosevca ukazuje da je Beograd odlucio da realizuje svoj crni plan da ocisti zonu od Albanaca", izjavio je Rojtersu u Pristini potpredsednik DSK Naim Jerliu.

“Ovo je pocetak masovnih napada protiv albanskog stanovnistva sirom Kosova i medjunarodna zajednica mora brzo da reaguje kako bi to sprecila ili da se suoci sa vrlo realnom mogucnoscu konflikta u koji bi bio uvucen ceo region", dodao je on.

“Borbe oko Ponosevca i u pogranicnoj zoni su zabrinjavajuce zato sto ukazuju da situacija na Kosovu nastavlja da se pogorsava uprkos diplomatskim naporima", izjavio je jedan zapadni zvanicnik u Pristini koji je zeleo da ostane anoniman. “Nema nacina da Srbi zapecate granicu sa Albanijom i to diplomatsko resenje cini vaznijim. Svaka borba duz granice povecava mogucnost sirenja na druge zemlje i to nas veoma zabrinjava", dodao je on.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /