utorak 5. maj 1998.

Nasa Borba saznaje

Hleb za cetiri dinara?

Vekna od 600 grama ne moze da bude jeftinija od 3,90 do cetiri dinara, a brasno od dva i po dinara - porucuju mlinari i pekari

Beograd. - Danas ili sutra hleb ce poskupeti na cetiri, ili najmanje 3,90 dinara - porucuju mlinari i pekari Srbije. To je, po njima, neminovno i zato su “Zitozajenica” iz Beograda i “Zitokop” iz Novog Sada juce uputili Vladi Srbije jednu informaciju o stanju trzista psenice i brasna u Republici.

- Cena psenice na domacem trzistu je u porastu, tako da je pojedina mlinarsko-pekarska preduzeca kupuju je za 1,60 dinara po kilogramu - kaze se u toj informaciji i zakljucuje da “od skupe psenice vise ne moze da bude jeftinog hleba” jer su mlinarsko-pekarska preduzeca na ivici bankrotstva.

Hleb ne bi mogao, po ekonomskim kriterijima, da bude jeftiniji od cetiri dinara po vekni od 600 grama - kaze jedan od najpriznatijih strucnjaka u ovoj oblasti prehrambene industrije koji je molio da ostane anoniman.

“Zitozajednica” iz Beograda i “Zitokop” iz Novog Sada u pismu Vladi Srbije upozoravaju da je “nametnuta obaveza urednog snabdevanja trzzista hlebom i mirovanje njegove cene vise od 20 meseci dovela do kolektivnog kraha mlinarsko-pekarskih preduzeca”. Sada je stanje takvo da, kako se kaze, “sami ove probleme ne mozemo da prevazidjemo”. A to znaci da se otkup psenice i dalja proizvodnja hleba po socijalnim, a ne ekonomskim kriterijumima vise ne mogu ocekivati u nedogledno vreme.

Potpisnici pisma Vladi Srbije preporucuju hitnu korekciju cena brasna i hleba, savetuju da se intervenise iz Republicke direkcije za robne rezerve kako bi se smirilo trziste, traze da se pekarskim preduzecima omoguci “prebijanje” nenaplacenih potrazivanja radi poboljsanja likvidnosti i priprema za kupovinu psenice od nove zetve.

Neophodno je omoguciti pretvaranje kredita koriscenih za kupovinu psenice u zetvi 1997. godine od strane mlinsko-pekarskih preduzeca u javni dug Federacije - kaze se u pismu i dodaje da je “za obezbedjenje bilansnih potreba psenice za ishranu stanovnistva iz zetve 1998. godine obavezno da se pronadju mogucnosti povoljnih namenskih kredita mlinarsko-pekarskih preduzeca za kupovinu psenice”.

E. R.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /