utorak 5. maj 1998.

BUJAR BUKOSI, PREMIJER KOSOVSKE VLADE U EGZILU U INTERVJUU ALBANSKOM LISTU “KLAN"

Kosovski Albanci naivno ocekuju podrsku Zapada

Tirana, Beta-Rojters. - Premijer “kosovske vlade u egzilu" Bujar Bukosi optuzio je rukovodstvo kosovskih Albanaca da se suvise oslanja na podrsku Zapada pri resavanju problema sa Beogradom.

Bukosi je u intervjuu za jucerasnji broj albanskog nedeljnika “Klan" rekao da su politicki lideri “naivni" ako ocekuju da ce Zapad odlucno intervenisati u korist kosovskih Albanaca. On je neprihvatljivim ocenio svako resenje koje ne bi bilo nezavisno Kosovo. “Zapad nije jedinstven... neki nas podrzavaju manje, a neki vise. Amerika nas izgleda podrzava", rekao je Bukosi u intervjuu koji je izvestac “Klana" sa njim vodio u Londonu.

Situacija na Kosovu jos nije “katastrofalna", ocenio je on i dodao da su izgledi za resavanje krize “slabi, jer Srbija ne pokazuje spremnost za smanjivanje napetosti". Bukosi je ponovio da Demokratski savez Kosova (DSK), ciji je on clan i jedan od osnivaca, nema nikakve veze sa ilegalnom Oslobodilackom vojskom Kosova (OVK). “Nas prioritet je izbegavanje sukoba, ali ne treba da se pravimo da ne vidimo ono sto nam se desava ispred ociju", rekao je on.

“Postojanje OVK je realnost, koja, kako vidimo, uziva podrsku vecine naroda", dodao je Bukosi. “OVK je pretnja kosovskom drustvu... i mi (kosovski Albanci) treba da joj se suprotstavimo politickim i drugim akcijama", jer krizu treba da resavaju “drzavne institucije Kosova, a ne OVK", kazao je on. Bukosi je takodje rekao da Albanci na Kosovu ne treba da ocekuju veliku pomoc susedne Albanije, jer je ta zemlja i sama oslabljena proslogodisnjim nemirima.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /