utorak 5. maj 1998.

MAKSIM KORAC, SAVEZNO MINISTARSTVO ZA RAD

“Savezna vlada ne priprema promene penzijskog sistema"

Beograd, Beta. - Savezna vlada ne priprema nikakve promene u visini penzijskog osnova, mada je reforma penzijskog sistema svakako potrebna, rekao je juce pomocnik saveznog ministra za rad, zdravlje i socijalnu politiku Maksim Korac. “Da bi se takva promena izvrsila potebno je donosenje novog Zakona o osnovama penzijsko-invalidskog osiguranja, a meni nije poznato da Savezna vlada priprema tako nesto", rekao je Korac. Za pripremu reforme penzijskog sistema, prema njegovim recima potrebno je najmanje godinu dana rada u saradnji s republikama, a procedura za tu reformu jos nije ni pokrenuta.

Prema recima Koraca, stav Saveznog ministarstva za rad, zdravlje i socijalnu politiku je da bi sadasnje propise iz oblasti penzijskog sistema trebalo postovati dok su na snazi. “Ti propisi se ne postuju. Recimo, u Crnoj Gori se ljudi iz policije salju u penziju i pre navrsene 50. godine zivota, mada je to protivzakonito", rekao je Korac.

Direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Crne Gore Mihailo Banjevic najavio je pre neki dan da ce podneti ostavku ukoliko se u okviru saveznog programa javne potrosnje snizi penzijski osnov sto bi, po njegovim recima, znacilo smanjenje penzija za najmanje 20 procenata. Banjevic nije precizirao o kakvim se konkretno promenama radilo i na koji nacin bi bile sprovedene.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /