utorak 5. maj 1998.

AUTORSKI KOMENTAR ATINSKOG DNEVNIKA "ELEFTEROTIPIJA"

Beograd planira podelu Kosova

Grcki list tvrdi, pozivajuci se na "analize posmatraca" u Skoplju, da bi pokrajina bila podeljena na Kosovo, koje bi bilo dato Albancima i Metohiju koja bi pripala Srbima

Atina, Beta. - Beograd planira podelu Kosova "kojoj bi prethodili nemiri u sirem regionu, i koja bi za posledicu imala i promenu granica", pise juce u autorskom komentaru visokotirazni atinski dnevnik "Elefterotipija". Pozivajuci se na "analize posmatraca" u Skoplju, "Elefterotipija" pise da se "Beograd krece u tom pravcu, pritisnut objektivnim okolnostima da kosovskim Albancima odobri neki rezim autonomije, koji ce, sto je izvesno, posluziti kao osnova za proglasavanje nezavisnosti te oblasti".

Beograd ima za cilj da "tezina poraza bude manje bolna", i zato nastoji da "progura neke strateske planove, koje je jos ranije predlozila SANU, posto je propao prethodni plan za formiranje velike Srbije kao proizvoda raspada federacije", istice list. "Pokrajina bi bila podeljena na Kosovo, koje bi bilo dato Albancima, i Metohiju, gde je i najvise pravoslavnih crkava i manastira, i gde zive pretezno Srbi", pise "Elefterotipija". List istice da se "operacije ciscenja" koje izvode "srpske snage", kao i "sukobi sa naoruzanim Albancima odvijaju uglavnom u Metohiji, ciji stanovnici napustaju sela i beze u bezbednije oblasti".

Medjutim, do podele Kosova, "koja bi znacila i podelu granica", moglo bi doci samo posle "sirih nemira koje, kako izgleda, zeli Beograd", pise "Elefterotipija". "Ti nemiri bi mogli biti izazvani samo sa Albanijom i sa Makedonijom, prvo zbog susedstva, drugo, zato sto ni u kojem slucaju ne mogu vojno pretiti Srbiji, i trece, zato sto Beograd ima sa njima da resi neke otvorene racune", dodaje list. "Elefterotipija" pise da "u pravcu takvog resenja kosovskog problema 'gura' svesno ili nesvesno, jedna kategorija kosovskih Albanaca, ali i neki krugovi u Albaniji, koje je otvoreno optuzio premijer Fatos Nano".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /