sreda, 6. maj 1998.

Pisma

POVOM NOVIH SANKCIJA SRJ

Svrstavanje uz Milosevica

O dvostrukim standardima Zapada pise i ozbiljna britanska stampa. Ako je medjunarodna zajednica dozvolila izgon Srba iz Hrvatske, nikada nije osudila zlocine nad Srbima, nema moralnog prava da svojom politikom dovodi u pitanje opstanak 10 miliona Srba i srpske drzave. Ako kosovski Albanci ne zele da zive sa Srbima, treba im omoguciti da se preko "humanitarnog koridora", koji je u slucaju pogorsanja stanja na Kosovu predlozio Kiro Gligorov, nastane, presele u Albaniju.

Kosovo je neotudjivi deo Srbije, pa je jasno sta se zeli njegovim izdvajanjem i stvaranjem trece jugoslovenske republike. Interesantno je da Srbi ne mogu da postavljaju nikakve uslove za razgovore, a Albanci traze medjunarodno posredovanje, neutralni teren za razgovore i nezavisnost. Umesto sto su podeljeni, Srbi bi morali da se ujedine, pronadju prijatelje koji ce ih podrzati, objasne svetu svoje stavove, da su za davanje autonomije po najvisim svetskim standardima uz zahtev za ocuvanje teritorijalnog integriteta Srbije.

Prica Zapada da sankcije nisu uperene protiv gradjana ne stoji. One ce najmanje pogoditi Milosevica i stvarajuci revolt kod obicnog sveta, svrstavaju ga uz njega.

Ljiljana Korac

Mancester, V. Britanija

DEMANTI SVIH VESTI O POJACANOJ RADIJACIJI

Nije bilo havarija

Institut za nuklearne nauke "Vinca" najenergicnije demantuje sve vesti i glasine o pojacanoj radijaciji. Sve sluzbe Instituta nalaze se u stanju pojacanog merenja i nase dosadasnje analize pokazuju da je stanje sa zracenjem u granicama prirodnog nivoa. Podaci iz Medjunarodne agencije za atomsku energiju (MAAE) iz Beca takodje potvrdjuju da nije bilo nikakvih udesa ni havarija na nuklearnim objektima u svetu u poslednja dva meseca, a koji bi mogli dovesti do nekontrolisanog ispustanja radioaktivnih materija u okolinu i doveli do pojave radioaktivnosti.

Ne ulazeci u poreklo i nameru medijskih dezinformacija, a posebno u razloge ponavljanja takvih neodgovornih vesti, Institut u Vinci jos jednom podvlaci da nema mesta strahovima od nekakve pojacane radijacije i potvrdjuje da je stanje u vezi s tim sasvim normalno.

Dr Miroslav Kopecni,

direktor Instituta za nuklearne nauke "Vinca"

Beograd

Sta ce nebeskom narodu zemlja

("Protiv poziva za cutanje", "Nasa Borba", 24. aprila 1998)

Slobodan narod slobodno govori i pise, a neslobodan ima samo tu slobodu da slusa i cita sta "predstavnici naroda": politicki, ekonomski i kulturni establisment, govore i pisu. Kojem smo narodu mi Srbi pripadali i pripadamo (u vreme komunisticke vlasti i poluvekovne izgradnje socijalizma, kao i u ovom tzv. postkomunistickom) bice jasnije i shvatljivije ako podjemo od cinjenice a ne fikcije da smo - nebeski narod! Zasto? Zato sto se samo nebeskom narodu moglo dogoditi i dogadjati ono sto i nama. Od mnostva dokaza evo samo nekih. Krenimo, ako ne od pocetka, ono bar od bitnih uzrocnika. Dakle, za nas se moze reci da smo jedini bili izmanipulisani i zloupotrebljeni od Komunisticke partije Jugoslavije tokom Drugog svetskog rata, time sto su nas komunisti poveli u borbu protiv okupatora i istovremeno u revoluciju protiv domacih izdajnika, a da smo pri tome imali "za vratom" najopasnijeg neprijatelja - medju secesionistima: ustasama, muslimanima i balistima, koji su nas masovno i sistematski unistavali. (U tom genocidu narocito se istakla ustaska Hrvatska). I sta bi? Sve to nekako prezivi nebeski narod preko ostatka zaklanog naroda. Ali, ne lezi vraze, sto bi se reklo. Ponovo proradi virus secesionizma kod "zemaljskih naroda", uljuljkivan srpskim precutkivanjem i prastanjem u kolevci bratstva i jedinstva - drugoj po redu Jugoslaviji. Ponovo zapoce hajka koja ovoga puta urodi "uzmicanjem tla pod nogama" nebeskom narodu: u Kninskoj Krajini (gde su, npr., Srbi ziveli toliko dugo koliko i Hrvati u Zagorju), zatim u Slavoniji, Dalmaciji, Baranji (ode kao miraz iz Jugsolavije i deo Vojvodine) itd., po sistemu: sta ce nebeskom narodu zemlja. Ko bi rek'o al' i to prodje. Samo, ostadose posledice medju njima i te da je nebeski narod izazvao rat, okupirao zemlju i jedini pocinio strahotne zlocine. Time su u potpunosti zamenjene uloge...

Medjutim, nasem jadu k'o da kraja nema. Dodje red na Kosovo i Metohiju. Podize se poklopac na toj, Pandorinoj kutiji, koju je komunisticka vlast davno spakovala Srbima, koji su preziveli sve i svasta, pa i njene Scile i Haribde: kojekakva "ne", "gole otoke"... Takav poklon od svoje vlasti moze da dobije samo nebeski narod. Narod kojeg stalno drogiraju lazima, poluistinama, a sve stoga da se ne prekine lanac njegovog siromastva, patnji i stradanja.

I pored svega, nadam se, da evropske zemlje i najveca sila sveta SAD nece na Kosmetu voditi varvarski rat za pedalj male plave planete zvane Zemlja. Verujem da se na pragu 21. veka nece ubijati ljudi, rusiti kulturne tekovine, ranjavati i trovati Zemlja - " sve za Alaha, zelenu transverzalu, "Veliku Albaniju", a pod okriljem novog svetskog poretka, koji bi se u tom slucaju pokazao tako starim, necivilizacijskim.

P. S.

Smatram da sam se ovim pismom odazvala pozivu citaoca "Nase Borbe" (24. 4. 1998) da se o Kosmetu ne cuti, kao i da sam dala doprinos slobodi govora i pisanja kod Srba.

Danka Ivic

Novi Sad

PORUKA KOLEGA IZ PIROTA

Borimo se za buducnost

Prosle su dve nedelje otkako su, 21. aprila oko 15 casova, inspektori Saveznog ministarstva telekomunikacija grubim upadom u studio TV Pirot i zaklanjajuci se formalnim razlozima, zabranili rad ovoj TV stanici.

TV Pirot je jedna od clanica Asocijacije nezavisnih medija koja je ucestvovala na javnom oglasu za privremenu dodelu TV kanala. Zadovoljivsi sve uslove i zahteve koji su u oglasu bili navedeni, ocekivali smo privremenu dozvolu za rad i poceli s emitovanjem TV programa. Iako su inspektori upozoreni na tu cinjenicu, emisiona oprema je oduzeta, dok je glavnom uredniku uruceno resenje o zabrani rada.

Nasilni prekid usledio je svega nedelju dana od pocetka zajednickog i koordiniranog emitovanja programa Asocijacije nezavisnih medija. Cak i za tako kratko vreme, kvalitetan TV program uspeo je da postigne rekordnu gledanost u Pirotu i okolini; sve sto je postignuto, naruseno je jednim potpisom ispod birokratske odluke. Konkretni motivi za zatvaranje TV Pirot nisu poznati, ali stvarni razlog lezi u nameri da se uskrati pravo gradjana na slobodno i nepristrasno informisanje. U strahu da ce se isfabrikovana "istina" kreirana od strane drzavnih medija pretvori u farsu, rezim je posegnuo za nedemokratskim sredstvima i ucutkao i tako slabasan pokusaj narusavanja medijske ucmalosti u Srbiji.

Medjutim, glas istine ne moze se spreciti nikakvim nasilnim metodima. Voleli bismo da vas upoznamo sa onim sto smo mi preduzeli radi odbrane nase TV stanice:

- odrzana su dva protestna skupa na centralnom gradskom trgu, pred vise hiljada gradjana, u okviru kojih su se obratile istaknute licnosti naseg medijskog zivota i putem video-bima prikazane su emisije za koje su stanovnici Pirota ostali uskraceni;

- alarmirane su nacionalne i medjunarodne organizacije za odbranu i pomoc ugrozenim medijima;

- oformljen je "krizni stab" za informisanje javnosti putem letaka, radija, elektronske poste i Interneta;

- u izradi je posebna Web stranica na kojoj ce se naci najsvezije informacije o nama i zatvaranju nase TV stanice.

Sve ove aktivnosti planirane su i za buducnost, a ne bi mogle da se ostvare da nije bilo vas i vase podrske i pomoci. Na tome vam najtoplije zahvaljujemo, a sebi zadrzavamo pravo da na to racunamo i dalje. I u narednom periodu "zloupotrebicemo" vase strpljenje i vreme obavestavajuci vas o toku dogadjaja, sve do konacne pobede i povratka otetog. Nadamo se da cemo naici na vase puno razumevanje. Zaposleni i saradnici RTV Pirot

TRI KRATKA PITANJA

Gde je Pancevo?

Imam neka kratka pitanja za Vas:

1. Znate li gde se nalazi Pancevo?

2. Znate li da Pancevci citaju izdanje "Nase Borbe" sa tri zvezdice, gotovo da bih rekao "jucerasnje"?

3. Znate li, primera radi, da smo o devalvaciju dinara citali u NB tek sutradan?

Vladimir Vukajlovic

Pancevo

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /