sreda, 6. maj 1998.

U SUBOTU GODISNJA SKUPSTINA DRUSTVA SUDIJA SRBIJE

Usvajanje kodeksa sudijske etike

Beograd. - U subotu, u podne, bice odrzana prva godisnja skupstina Drustva sudija Srbije na kojoj ce na usvajanje biti ponudjen kodeks sudijske etike, dokument koji sadrzi deset odredbi o najvaznijim osobinama sudija. Na skupstini ce, kako je juce najavljeno na konferenciji za novinare, biti reci i o izmenama Statuta ove asocijacije, kao i o radu Drustva tokom protekle godine.

- Moto kodeksa sudijske etike je jedna odredba Dusanovog zakonika, iz 1354. godine, koja kaze da "sve sudije treba da sude po zakoniku, a ne po strahu od carstva". U njemu su sadrzani svi standardi sudske etike i smatramo da svaki sudija treba da ga ima pred sobom. Ovaj kodeks bi trebalo da bude opomena za sudije i pokusaj da se probude neke uspavane savesti u nasoj profesiji - rekao je juce sudija Zoran Ivosevic, predsednik Drustva sudija Srbije.

Na godisnjoj skupstini bice usvojene promene Statuta Drustva sudija Srbije, tako da ce ova asocijacija dobiti status pravnog lica, koji do sada nije imala. To ce joj omoguciti, culo se juce, da intenzivira saradnju sa Ministarstvom pravde, koje bi trebalo da, finansijskom pomoci, pomogne rad Drustva. Ocekuje se da ce na novi racun Drustva, kada ono dobije status pravnog lica, Ministarstvo pravde uplatiti 100.000 dinara, namenjenih za programe edukacije mladih sudija koje Drustvo organizuje po Srbiji.

S. M.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /