sreda, 6. maj 1998.

AGENCIJA BETA POKUSALA DA ISTRAZI IZ KOJIH SREDSTAVA SE FINANSIRA NOVA SAVEZNA RTV STANICA

RT Jugoslavija u budzetu "pod razno"?

Beograd, Beta. - Savezno ministarstvo za finansije ne zna da li se iz saveznog budzeta finansira Radio- televizija Jugoslavija (RTJ), receno je u tom ministarstvu. Ministarstvo za finansije "globalno prebacuje predvidjena sredstva maticnom sekretarijatu za informisanje, a on ih dalje raspodeljuje".

Televizija Jugoslavija pocela je eksperimentalno da emituje program 27. aprila, na sestu godisnjicu SR Jugoslavije. Program nove TV stanice emituje se na drugom kanalu Radio-televizije Srbije. Osnivac stanice je Savezna vlada. Vrsilac duznosti glavnog i odgovornog urednika je Jovan Ristic, a predsednik Upravnog odbora Ljubisa Ristic. Cilj TV Jugoslavija je da objedini jugoslovenski informativni prostor i da plasira informacije o radu saveznih organa, receno je na konferenciji za novinare uoci "starta" nove televizije.

U Saveznom sekretarijatu za informisanje kazu da je za rad RTJ zaduzen jedan od pomocnika saveznog sekretara. Saveznim budzetom za 1998. godinu za rad Saveznog sekretarijata za informisanje predvidjeno je 30.830.000 dinara. Iz tih sredstava finansiraju se Novinska agencija Tanjug (10 miliona dinara), Radio Jugoslavija (osam miliona), "Filmske novosti" (1,135), NIP "Borba" (2,5), "Jugoslovenski pregled" (530.000 dinara) i "Medjunarodna politika" (630.000).

Radio Televizija Jugoslavija ne pominje se u budzetu. Budzet ima stavku "sredstva za finansiranje zajednickih radio-televizijskih informativno-propagandnih programa" za koju je predvidjeno 200.000 dinara.

"Savezna vlada nije osnivac RTJ"

Beograd. - Savezna vlada nije osnivac Radio Televizije Jugoslavija, receno je juce Beti u kabinetu saveznog premijera Radoja Kontica. Osnivac RT Jugoslavija je, receno je takodje, "preduzece koje je nastalo transformacijom bivseg JUTEL-a" a da detaljne informacije o tome moze dati Spasoje Grdinic. Gospodina Grdinica, koji je nekada bio jedan od organizatora sletova povodom Dana mladosti, pronasli smo u Kulturno-umetnickom drustvu "Gradimir", ali je on na telefonski poziv agencije Beta izbegao da odgovori ko je osnivac RTJ. Na telefonskom broju bivseg JUTEL-a nalazi se JRT AD (Jugoslovenska Radio-Televizija AD), ali tamo su najpre potvrdili, a zatim vise puta negirali svoje ucesce u pripremi "eksperimentalnog programa na Drugom programu RTS". U JRT AD su agenciju uputili na saveznog sekretara za informisanje Gorana Matica i v.d. glavnog i odgovornog urednika RTJ Jovana Ristica kao na jedine merodavne izvore informacija o tome.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /