sreda, 6. maj 1998.

NEDELJNI PREGLED POSLOVANJA BEOGRADSKE BERZE

Promet pao za 76 odsto

Protekle sedmice promet na Beogradskoj berzi zabelezio je drastican pad od cak 75,9 procenata. Uzrok tome su verovatno mnogobrojni praznici koji padaju u ovo vreme, koje su neka preduzeca povezivala i nisu radila. Zapazen je ogroman pad prometa drzavnih hartija od kojih je samo u dve transakcije prodato 30 miliona dinara obveznica Narodne banke, dok ostale uopste nisu prodavane. Citav promet obveznica NBJ obavljen je preko Trzista novca.

Indeks Beogradske berze na kratkorocne duznicke hartije od vrednosti pao je za 1,39 poena ili 0,82 odsto i u petak 24. aprila je iznosio 167,6 poena.

U ukupnom cetvorodnevnom prometu prosle nedelje koji je bio 51,6 miliona dinara, blagajnicki i komercijalni zapsisi i certifikati o depozitu su ucestovovali sa 21,6 miliona dinara. Ugovori su zakljucivani po mesecnoj kamati od 3,5 do 8,5 procenata, a najvise poslova je sklopljeno preko berzanskog posrednika Eki broker - 58,3 odsto.

Na listi A berze se, pored obveznica savezne drzave i NBJ, nalaze i komercijalni i blagajnicki zapisi dva preduzeca - "Dinare" i "Dibeka". Na listi B su akcije Pozarevacke i Komercijalne banke i komercijalni i blagajnicki zapisi cetiri preduzeca - "Intersilvera", "Servo Mihalj" banke, Transporta "Borba" i Stamparije "Borba". Na listi slobodnog vanberzanskog poslovanja su kratkorocne duznicke hartije 34 preduzeca.

J. K.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /