sreda, 6. maj 1998.

REPORTERI ROJTERSA U BORBENOJ ZONI U BLIZINI GRANICE SRJ SA ALBANIJOM

Selo Ponosevac - pocetak gerilskog rata na Kosovu?

Tesko naoruzana srpska policija kontrolise centar sela, ali ocigledno je u skripcu iscrpljena, bez podrske i zaliha, okruzena mnostvom neprijateljski raspolozenih albanskih separatista

Ponosevac, Rojters. - Vatreni okrsaji izmedju srpske policije i etnickih Albanca u kosovskom pogranicnom selu Ponosevac juce su nastavljeni, nakon dva dana, ostavljajuci za sobom puteve prekrivene truplima mrtvih zivotinja i razbijenim staklom.

Lokalni izvori navode da je u borbama povredjeno pet srpskih policajaca i tri civila romske nacionalnosti, a veruje se da je jedan Rom poginuo tokom sukoba. Takodje, srbijanske vlasti su juce izvestile da su jedan Srbin, jedan etnicki Albanac i jedan neidentifikovani muskarac ubijeni u odvojenim incidentima u blizini Kline, mesta udaljenog oko 60 kilometara zapadno od Pristine.

Novinska agencija Tanjug javila je da je poginuli Albanac bio poznat po tome sto se protivio kosovskom separatizmu. Poginuli Srbin bio je postar koji je otet pre ubistva.

Na grupu zapadnih novinara koje je policija odvela ka mestu gde se nalazilo telo treceg poginulog muskarca otvorena je vatra, ali u incidentu niko nije povredjen.

Novinari koji su juce ujutro usli u Ponosevac kazu da je u selu mirno. Tesko naoruzana srbijanska policija kontrolise centar sela, ali ocigledno je u skripcu, okruzena mnostvom neprijateljski raspolozenih albanskih separatista.

Policajci, od kojih mnogi nose neprobojne prsluke i kabanice zbog jake kise, izgledaju opusteno, ali i iscrpljeno, posle vise od dva dana provedenih na liniji fronta u ratu koji Srbija vodi protiv albanskih pobunjenika.

"Teroristi se nalaze duz citavog puta koji ulazi i izlazi iz sela i imaju isto oruzje kao i mi", izjavio je za Rojters policajac koji je zeleo da ostane anoniman.

"Hvala vam sto ste dosli, ali moracete smesta da odete. Ovo je borbena zona. Budite pazljivi. Pogledajte ovaj vojni transporter koji je pogodjen iz raketnog bacaca. Pet nasih ljudi je povredjeno. To se moze dogoditi i vama", rekao je taj policijac, pokazujuci novinarima transporter tankog oklopa sa ciradom, koji su Albanci pogodili direktnim hicem iz raketnog bacaca u subotu, kada su izbile borbe na podrucju Ponosevca. Pet srbijanskih policajaca povredjeno je u incidentu, od kojih je jedan jos uvek u kriticnom stanju.

U SELU ORLATE PORED PUTA PRISTINA - PEC

Pronadjeno telo Nenada Jaredica

Pristina, Beta. - Policija je juce ujutro pronasla telo Nenada Jaredica iz sela Josanica kod Kline, ubijenog iz automatskog oruzja, saopstio je pristinski Medija centar Udruzenja novinara Srbije. Njegovo telo pronadjeno je u selu Orlate, pored puta Pristina-Pec. Policija traga za pocioniocima ubistva. Jaredic je prekjuce krenuo na posao, u postu u selu Dobre Vode, istocno od Kline, na putu ka Glogovcu, navodi se u saopstenju Medija centra.

Demokratski savez Kosova (DSK), vodeca politicka partija kosovskih Albanaca, juce je saopstila da su u Ponosevcu povredjene dve zene.

Zgrade u centru Ponosevca su prekrivene rupama od metaka i srapnela, a na ulici su razasuti drvo, malter i razbijeno staklo izloga prodavnica. Pokidani telefonski i elektricni kablovi vise po ogradama i leze po putu. Cipela i sesir na sredini seoskog puta predstavljaju nemo svedocenje o panicnom begu civila iz sela na pocetku borbi. Copori izgladnelih pasa napadaju trupla konja i koza koje je pokosila unakrsna vatra.

Srpski izvori su u ponedeljak naveli da je srbijanska policija opkolila do 200 Albanaca u oblasti sela Ponosevac, koje se nalazi oko 10 kilometara od Djakovice i isto je toliko udaljeno od jugoslovensko- albanske granice.

Novinari juce nisu mogli da potvrde ovaj izvestaj i izgledalo je jasno da se policiji u Ponosevcu podrska i nove zalihe mogu dostaviti samo pomocu helikoptera ili naoruzanim konvojem.

"Situacija koju vi opisujete je odlican primer problema koji Srbi imaju na Kosovu", rekao je za Rojters jedan zapadni diplomata koji je zeleo da ostane anoniman. "Oni mogu da kontrolisu puteve i utvrdjene polozaje, narocito tokom dana. Ali cim se smrkne njih okruzuje oko dva miliona Albanaca koji se snabdevaju preko veoma porozne granice", objasnio je on. "Ukoliko ne dodje do diplomatskog resenja i ako se ovo pretvori u produzeni gerilski rat, obe strane ce platiti visoku cenu", rekao je taj diplomata.

U KLINSKOM SELU BABOVAC U NAPADU NA PORODICNU KUCU

Ubijen Nazif Basota

Pristina, Beta. - Kosovski Albanac Nazif Basota ubijen je juce ujutru u napadu na kucu njegove porodice u selu Bobovac na podrucju opstine Klina, saopstava pristinski Medija centar Udruzenja novinara Srbije. Oruzani napad na kucu porodice Basota izvrsen je juce ujutro oko pet sati. Clanovi porodice izjavili su policiji da je njihovu kucu automatskim oruzjem napala grupa od desetak naoruzanih ljudi. Oni pretpostavljaju da je napad izvrsila grupa naoruzanih kosovskih Albanaca, koji su i ranije, u vise navrata, napadali policiju i civile u okolnim selima, navodi Medija centar. O tom slucaju za sada nema informacija iz albanskih izvora.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /