sreda, 6. maj 1998.

IGOR IVANOV, SPECIJALNI IZASLANIK BORISA JELJCINA U BEOGRADU

Beograd treba nagraditi za svaki pozitivan korak na Kosovu

Medjunarodno posredovanje ne protivreci ishodu referenduma u Srbiji, jer nije faktor mesanja u unutrasnje stvari Srbije, istakao je Ivanov

Beograd, Beta. - Specijalni izaslanik ruskog predsednika Igor Ivanov izjavio je juce da je "uveren" da jugoslvensko rukovodstvo ozbiljno razmatra predlog medjunarodne zajednice o ucescu misije OEBS predvodjene Felipeom Gonsalesom u resavanju kosovske krize.

Ivanov je juce boravio u Beogradu, gde se sastao sa predsednikom SRJ Slobodanom Milosevicem, ministrom spoljnih poslova Zivadinom Jovanovicem i preneo im ruski pristup prema resavanju kosovskog problema.

Sinoc je odrzao brifing za izvestace ruskih medija iz SRJ. Po recima Ivanova, kako prenosi Itar Tass, na nedavnom rimskom sastanku Kontakt grupe Rusija se u potpunosti saglasila sa predlogom o neophodnosti medjunarodnog posredovanja u resavanju problema Kosova. Pri tome, istakao je on, medjunarodno posredovanje "ne protivreci ishodu referenduma u Srbiji, jer nije faktor mesanja u unutrasnje stvari (Srbije)". Prema oceni Ivanova, misija OEBS mogla bi da bude "ne treca strana, nego jednostavno strana-ucesnica" u uspostavljanju pregovora izmedju srpskih vlasti i lidera politickih partija sa Kosova.

"Misija Gonsalesa nije nikakvo carobno resenje", rekao je Ivanov i ocenio da se moze dogoditi da, pri sadasnjem stepenu nepoverenja izmedju dve strane, pregovori i ne pocnu ukoliko ne bude posrednika. Ivanov je izrazio cvrst stav Rusije prema kome je "taktika pritisaka na Beograd i antijugoslovenskih sankcija - kontraproduktivna". Po njegovim recima, Beogradu je potrebno "svetlo na kraju tunela".

"Potrebna je taktika nagradjivanja jugoslovenskog rukovodstva za svaki konstruktivni korak na Kosovu", rekao je Ivanov imajuci u vidu postepeni povratak SRJ u medjunarodne politicke, finansijske i trgovinske organizacije. On je ocenio da postoji opasnost da lokalni konflikt (na Kosovu) preraste u regionalni, i dodao da Rusija razmatra mogucnost ukljucivanja ruskih snaga u postojecu misiju UN u Makedoniji i postavljanju posmatraca na jugoslovensko-albansku granicu da bi se sprecilo prebacivanje oruzja na Kosovo.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /