sreda, 6. maj 1998.

SINOC U BIOSKOPU "REKS" JAVNO SNIMAN DIJALOG IZMEDJU VOJISLAVA SESELJA I ZORANA DJINDJICA

"Srpski radikal na privremenom radu u Vatikanu"

Beograd. - U okviru proslave devet godina Radija B 92 sinoc je u bioskopu "Reks" odrzano javno snimanje emisije "Dva u tri", ciji su gosti bili dr Vojislav Seselj, potpredsednik Vlade Srbije i lider Srpske radikalne stranke i dr Zoran Djindjic, prvi covek Demokratske stranke. U uzavreloj atmosferi koja je pratila jednocasovnu emisiju, a kojoj su ponajvise doprinosili simpatizeri srpskih radikala, neprestano uzvikujuci ime lidera SRS, voditelj emisije, Aleksandar Timofejev, tesko je uspevao da razgovor vodi planiranim tokom.

Djindjic: LJudi su za vas glasali zato sto ste im obecali da nikada necete uci u koaliciju sa jednom kompromitovanom strankom kao sto je SPS. To je politicko obecanje, a sada vi kazete da hocete da se oprobate. Sutra kada bude trebalo da udjete u vladu sa crnim djavolom, vi cete i to uciniti. Do kada ce narod da placa vase pokusaje? Podrzavate Milosevica uvek kada mu je najgore. Vi ste, u stvari, talac nove vlade, vi ste Dusan Mihajlovic nove vlade.

Seselj: Na isteku mandata prethodne vlade doslo je do eskalacije sukoba na Kosovu i bilo je pitanje casti za SRS da udje u vladu. Ova vlada se odmah isprsila i dobila podrsku naroda protiv stranog mesanja u resenju krize na Kosovu.

Djindjic: Samo dan nakon objavljivanja rezultata referenduma, LJubisa Ristic je u Strazburu preneo Milosevicev ultimatum i rekao da ce, ako Jugoslavija bude u Savetu Evrope, on prihvatiti medjunarodne posrednike.

Seselj: Predstavnicima svih medjunarodnih organizacija je receno da mogu da dodju i razgovaraju sa kim hoce u Jugoslaviji, jer mi nemamo razloga da bilo sta krijemo, ali niko od njih ne moze da bude medijator u razgovorima izmedju nas i Albanaca.

Djindjic: Mislite li da je gospodin Palja nas drzavljanin i da on moze da posreduje u razgovorima na Kosovu? Da li je on srpski radikal na privremenom radu u Vatikanu?

Seselj: Sto se tice gospodina Palje i te organizacije, Sveti Edjidio ili Eudjidio, kako se vec zove, treba da znate da ona nije drzava. Da je ova vlada odlucivala o njegovom pojavljivanju, on se, verovatno, ne bi ni pojavio. Mi cemo Siptarima dati nase zgrade popodne, kada se ne odrzava nastava na srpskom. Spremamo sada novi zakon o univerzitetu i svako ce moci da formira univerzitet po zakonskim uslovima.

Djindjic: To je apsolutna kapitulacija drzave jer je skolstvo drzavna stvar. Ne moze drzava da prizna diplomu svakog privatnog univerziteta... To znaci da oni na Medicinskom fakultetu mogu da igraju preferans i da se posle zaposle kao lekari...

Seselj: Mogu, ako su na tom nivou, a ako nisu neka igraju tablic. Mnogi imaju diplome Beogradskog univerziteta, pa ne mogu nigde da se zaposle... Ako vi smatrate da drzava treba da uredjuje plan i program univerziteta, onda ste vi protiv autonomije univerziteta...

Djindjic: Nije Univerzitet buvlja pijaca, mada je buvlja pijaca model vaseg uredjenja drzave, sto se vidi po opstini Zemun...

Seselj: Gradjani Zemuna su na izborima pokazali koliko su zadovoljni radikalskom vlascu... Ako idemo na privatizaciju, moramo racunati na neujednacen kvalitet na fakultetima...

Djindjic: Vratimo se na referendum. Covek koji je internacionalizovao sve nase probleme, sada govori o tome da ne dozvoljava strano mesanje. Kako cete resavati problem na Kosovu sa vladom koja je dopustila da u poslednjih deset godina nastane paralelna drzava na Kosovu i to prebogata drzava? Hocete li da resite problem sa Draganom Tomicem i sudijom Jankovicem, koji je pokrao izbore? Sa njihovom decom koja studiraju po inostranstvu?

Seselj: Situacija na Kosovu ce se resiti kada prestane pritisak zapadnih sila, koje podsticu terorizam i obucavaju teroriste...

Djindjic: Zasto nije nesto ucinjeno ranije? Zasto 125.000 policajaca koje placamo nije cuvalo granicu sa Albanijom, kada su tamo trajali nemiri... Vasi koalicioni partneri su i tada bili na vlasti... Tamo gde su oni odlucivali nema vise Srba.

Seselj: Napadate me za ono sto se desavalo pre formiranja vlade, a ja sam tada bio u opoziciji. Od 24. marta mi snosimo odgovornost za sve sto uradi ova vlada. Od kada smo mi na vlasti policija se dobro obracunala sa siptarskim teroristima.

Djindjic: Smatram da Kosovo ne treba da dobije status trece republike i da treba da ostane u Srbiji. Ali kako sprovesti pravnu drzavu u zemlji koja je privatno vlasnistvo jednog bracnog para i u kojoj nijedno svoje pravo ne mozete da ostvarite?

S. Milicic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /