cetvrtak, 7. maj 1998.

NEKI NOVI OBICAJI

Magarcenje naroda

Zar treba naglasavati da je Gonsales izuzet iz referendumskog pitanja. On moze da dodje u ime OEBS-a, ali to ne znaci da je predstavnik. Gonsalesa znamo, bio je ovde, nije to nikakav stranac. Socijalista, znaci: nas covek. Zasto je uopste ikad odavde odlazio?

Pise: Stojan Cerovic

Gonsalesova misija je dobrodosla, objavio je Vuk Draskovic. SPO je uvek bio za Gonsalesa, i pre i sad, jedino nije onda kad je bio referendum. Bio je to, ocigledno, prolazan napad slabosti prema Milosevicu, ali Draskovic pokazuje da je ponovo onaj stari. Podlegao je samo onda kad je bilo vazno ne podleci, a u svim ostalim prilikama bio je i bice cvrst kao stena. Pominjanje Gonsalesa jos pre dve nedelje mnogo bi ga kostalo, a on voli da ponudi samo velike zrtve koje malo kostaju.

Zasto Gonsales sad moze? Pa, jos se ne zna, ali ako bude prihvacen to ce biti zato sto je iz Moskve stigao gospodin Ivanov i slozio se da su Srbi inace sve u pravu, da je Kosovo stvar unutrasnja a nikako spoljasnja, da se na referendumu videlo da su vlast i narod jedno, ne zna se ko je pametniji, ali da se pitanje, naravno, nije odnosilo na Gonsalesa. Kad bi to bilo strano mesanje, Moskva bi prva skocila da brani bracu Srbe. Ali, srecom, rec je samo o posredovanju.

Ovo se svidelo i Vuku Draskovicu. Pa da, na referendumu se lepo pitalo o stranim predstavnicima a ne o posrednicima. To nema veze jedno s drugim. Nista suprotinije. Zar treba naglasavati da je Gonsales izuzet iz referendumskog pitanja. On moze da dodje u ime OEBS-a, ali to ne znaci da je predstavnik. Gonsalesa znamo, bio je ovde, nije to nikakav stranac. Socijalista, znaci: nas covek. Zasto je uopste ikad odavde odlazio?

Draskovic se prvi javio da protumaci sve ove jezicko-logicke finese, ne zato sto je posebno strucan, nego sto voli da isprednjaci, a i savest mu nije cista oko toga. Od njega ima mnogo vecih stetocina i zlotvora, ali je njegov slucaj najslikovitiji, posto on voli da upreda nekakav moral u politiku. Seselj ili Milosevic su u tom smislu dosadni, jer nemaju dilema. Nalaze se s one strane morala. Draskovic je i sam, kao sto smo videli, stigao na njihove pozicije, ali jos voli da petlja s moralom i jos mora nesto da se pravda i objasnjava.

Ako zbilja pozovu Gonsalesa i ako to pomogne otpocinjanju pregovora s Albancima, necu biti medju onima koji ce podsecati da se narod izjasnio protiv toga. Mogu samo da kazem da ne vidim cemu je sluzilo magarcenje naroda. Ali, moguce je da ne razumem svu dubinu psiholoskih veza ovdasnje vlasti i naroda. Mozda ce neko izaci s teorijom da je narod bio osetio neodoljivu potrebu za referendumom i sad se smirio. Uostalom, zar je bilo nekog referenduma?

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /