cetvrtak, 7. maj 1998.

POSLE PISMA PREDSEDAVAJUCEG OEBS SLOBODANU MILOSEVICU

Ocekuje se da predsednik SRJ prihvati Gonsalesovu misiju

U OEBS ocekuju da Beograd konacno dozvoli da bivsi spanski premijer pruzi dobre usluge u resavanju kosovske krize - sto bi Jugoslaviju vratilo u ovu organizaciju

Filip Slavkovic
specijalno za “Nasu Borbu" iz Kelna

Tacno je da je ministar inostranih poslova Poljske Bronislav Geremek uputio pismo predsedniku Savezne Republike Jugoslavije Slobodanu Milosevicu u kojem je izneo snazan zahtev Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) da Beograd prihvati bitan element za resenje kosovske krize - dolazak predstavnika OEBS Felipea Gonsalesa u Jugoslaviju.

Ovim recima je portparol Ministarstva inostranih poslova Poljske, predsedavajuceg OEBS, Pavel Dobrovoljski, potvrdio navode zamenika ruskog sefa diplomatije Ivanova da su Geremek i njegov britanski kolega Robin Kuk poslali pismene poruke jugoslovenskom predsedniku u ime OEBS i Evropske unije. Dobrovoljski je u telefonskom razgovoru izrazio ocekivanje da ce odgovor na najnovije pismo “biti dobar" i da se, “ukoliko poste budu regularno funkcionisale", uzvratno pismo iz SRJ moze ocekivati najkasnije u roku od nedelju dana. Ipak, kako je naglasio, sada ne treba pozurivati ni dodatno pritiskivanji vladu u Beogradu.

Portparol poljske diplomatije precizirao je da je sustina pisma bila da Milosevica podseti na odluke Kontakt grupe iz Rima - stupanje na snagu delimicnih sankcija pocev od prekosutra - i da na njega snazno utice kako bi prihvatio Gonsalesovu misiju.

Dobrovoljski je dodao da u pismu nije precizirano sta bi kao nagradu SRJ mogla da ocekuje u tom slucaju, ali je rekao da je jasno da bi Gonsalesov dolazak omogucio dalji dijalog o povratku zemlje u medjunarodne institucije.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /