cetvrtak, 7. maj 1998.

PREDSTAVLJEN STOTI BROJ ZBORNIKA MATICE SRPSKE ZA DRUSTVENE NAUKE

Jubilarno, nakon dve godine

Nedavno je predstavljen stoti broj Zbornika Matice srpske za drustvene nauke, koji je jos 1950. godine proistekao iz najstarije maticne publikacije “Letopisa". Ovaj jubilarni broj Zbornika koji je stampan u tirazu od 720 primeraka na 369 strana, donosi obilje zanimljivih radova, po recima akademika prof. Vojislava Stanovcica mogu podeliti u tri oblasti: Prilike u postsocijalisticko-komunistickom drustvu koje imaju znacaja u celom svetu, Novi teorijski pristupi drustvenim naukama i Problem demokratije i politickih oblika.

“Demokratija u viseetnickim drustvima: populizam, bonapartizam, vladavina vecine ili ustavna poliharhija" naziv rada je akademika Stanovcica u kojem se bavio nekolikim problemima sadrzaja od arbitarnih oblika ka demokratiji.

Dr Miodrag Rankovic bavi se Projektom marksistickog nasledja, a u zakljucnom delu, autor obrazlaze uverenje da marksizam nije iscrpeo sve svoje utopijske potencijale, pa se moze ocekivati njegovo osavremenjivanje na futuristickom planu kao jos jedna “pozitivna utopija". “Da li se narodi menjaju kroz istoriju? Srbi juce, danas i sutra" naziv rada je naseg poznatog psihijatra dr Vladete Jerotica u kojem se on poziva na poznate antropologe i njihove sudove o karakteru srpskog naroda a prilozio je i neka svoja zapazanja karaktera Srba. Zbornik sadrzi radove jos nekoliko autora ali, na zalost, okvir teksta ne dozvoljava da ih pomenemo.

Ovaj jubilarni Zbornik je, po recima dr Branislava Djurdjeva, izasao sa zakasnjenjem od dve godine zbog nedostatka para. Medjutim, clanovi uredjivackog tima nadaju se da na sledeci 101. broj necemo toliko dugo cekati, kao i da ce se iznaci novac za internet prezentaciju kako bi radovi iz Zbornika dobili potvrdu i u inostranstvu.

N. Jovicevic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /