cetvrtak, 7. maj 1998.

U BIGZU PREDSTAVLJENA SABRANA DELA STEVANA RAICKOVICA

Ispunjena pesnicka sudbina

U knjizari “Kultura" juce su predstavljena Sabrana dela u deset tomova Stevana Raickovica , po oceni Dimitrija Tasica, urednika izdavaca BIGZ-a, najznacajnijeg naseg pesnika u drugoj polovini 20. veka.

Urednici Sabranih dela su Rajko Petrov Nogo, Petar Pijanovic i Milorad Djuric koji su uz pomoc samog autora u deset tomova svrstali zapravo sve sto je Stevan Raickovic stvorio za pedeset godina, koliko se pisanjem bavi. Sabrana dela cine: “Pesma tisine", “Balada o predvecerju", “Kamena uspavanka", “Motivi", “Zlatna greda", “Portreti pesnika", “Dnevnik o poeziji", “Veliko dvoriste", “Prepevi" i “Stihovi iz dnevnika".

“ Stevan Raickovic je u Sabrana dela uneo ceo svoj zivot i tako ispunio svoju pesnicku sudbinu. U ovim knjigama nema nicega od onoga sto su o njemu drugi pisali jer mu nije bio potreban takav vodic kroz delo. Osim toga, ova Sabrana dela sadrze definitivnu redakciju svega sto je Raickovic napisao te su i zbog toga od posebnog znacaja", rekao je Nogo, dodavsi da ga je “zadivio tempo kojim je projekat realizovan (tekstovi su predati na stampanje u martu a sabrana dela su se pojavila u aprilu).

Raickovic je rekao napomenuvsi da je zadovoljan kompozicijom koja je “izvedena na najsavrseniji moguci nacin" i dodao da bi mozda najadekvatniji njihov naslov bio “Jedan moguci zivot" (naslov jedine Raickoviceve knjige koja nije usla u sastav Sabranih dela) jer se u njima “nalazi zaista sve o njegovom zivotu i radu" .

U realizaciji ovog ambicioznog projekta, koji ce po recima Dimitrija Tasica “obeleziti izdavacku delatnost ove godine", ucestvovali su Zavod za udzbenike i nastavna sredstva, koji je i glavni inicijator, Izdavacko preduzece “Bigz" i Srpska knjizevna zadruga.

B. T.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /