cetvrtak, 7. maj 1998.

DUSKO PETROVIC, SVEDOK NA SUDJENJU NEBOJSI RANISAVLJEVICU

Uloga Vojislava Seselja u finansiranju otmice

Bijelo Polje, FoNet. - U nastavku sudjenja Nebojsi Ranisavljevicu iz Despotovca, optuzenom zbog saucesnistva u otmici 19 putnika, 27. februara 1993. godine, iz voza na pruzi Beograd-Bar, u stanici Strpci, juce je svedok Dusko Petrovic izjavio da je Vojislav Seselj, lider radikala i sadasnji potpredsednik Vlade Srbije, par dana pre otmice doneo u Visegrad novac kojim bi se platili ucesnici u otmici. Oteti putnici potom su likvidirani.

Dusko Petrovic iz Despotovca, koji se smatra kljucnim svedokom u rasvetljavanju uloge Ranisavljevica u otmici, saopstio je treceg dana sudjenja do sada nigde nepominjani detalj, odnosno da je, kako je rekao, “dva tri dana pre otmice, u Visegradu boravio dr Vojislav Seselj, koji je doneo novac da se podeli onima koji budu ucestvovali u otmici iz voza", ali da on nije u tome ucestvovao.

Na pitanje predsednika sudskog veca Vukomana Golubovica da pojasni tako znacajno odstupanje od izjave u istrazi, Petrovic je rekao da je to “zato sto je proteklo dosta vremena". Upitan zasto Seselja nije ranije pominjao, svedok Petrovic je odgovorio da to nije ucinio “iz straha za bezbednost svoje porodice i sebe", jer im se “od 1996. godine, kada se pojavio kao svedok, stalno preti od strane pojedinaca iz Despotovca". Petrovic je dodao da “sa vlastima nije imao neprilika". U gotovo trocasovnom svedocenju, Petrovic je objasnio kako je postao dobrovoljac u grupi koja je iz Despotovca dosla na visegradsko ratiste, dodajuci da je prisustvovao ubistvu sedam ljudi na visegradskoj brani. Izmedju ostalog, Petrovic je rekao:

“Vracajuci se iz sela Semici, gde sam dva-tri dana bio na zadatku izvidjanja, pored mene je stalo vozilo, u kojem je bio Boban Indjic. Seo sam na zadnje sediste i on me je odvezao do visegradske brane na Drini, gde sam zatekao sedam ljudi, postrojenih na platou brane, a naspram njih, levo, bilo je pet-sest naoruzanih ljudi. U postrojene ljude rafal je ispalio Mico Jovcic, zvani Crni, nakon cega su oni, sa zida, pali u Drinu. Potom sam se vratio u Visegrad, prespavao u kasarni, a sutradan sam bio razoruzan i proteran iz Visegrada". Na pitanje porotnika gde se optuzeni nalazio, u trenutku kada je Crni ispalio rafal u otete putnike, Petrovic je rekao da je Ranisavljevic bio iza njega, te da nije mogao, kako je rekao, “sve i da je hteo, spreciti Crnoga da puca".

Govoreci o tome sta zna u vezi sa otmicom i likvidacijom putnika, svedok Petrovic je rekao da mu je optuzeni Ranisavljevic, pre dolaska na visegradsku branu, poklonio jedne deblje zelene pantalone, zatim cipele i rucni sat “roleks", koji je kasnije prodao. Petrovic je uveren da je poreklo tih poklona - pljacka otetih putnika. Sudjenje Ranisavljevicu nastavlja se sutra, kada ce svedok Dusko Petrovic nastaviti svedocenje.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /