cetvrtak, 7. maj 1998.

ASEDANJE VENECIJANSKE KOMISIJE ZA UNAPREDJENJE DEMOKRATIJE I ZAKONITOSTI

Ko nece dijalog: srpski narod ili srpska vlast?

Dragan Bisenic
specijalni izvestac “Nase Borbe" iz Strazbura

Poslednji dogadjaji na Kosovu pokazuju da su vlasti u Srbiji protiv dijaloga, a da su Albanci na Kosovu izlozeni genocidu i etnickom ciscenju, rekao je u pristupnoj besedi predsednik Albanije Redzep Mejdani. U, inace, akademskom i mirnom toku kojim je pocela konferencija venecijanske komisije za unapredjenje demokratije, posvecena ovoga puta jugoistocnoj Evropi, albanski predsednik je na kraju uputio ostre ocene Beogradu pozivajuci se pri tom na dogadjaje na Kosovu, posebno u Drenici.

Tokom jucerasnje konferencije doslo je i do dijaloga izmedju predsednika Albanije i direktora Radija B92 Sase Mirkovica. Mejdani je u svom istupu ustvrdio da su Albanci u Jugoslaviji od 1948. do 1957. godine, bili izlozeni genocidu. Ustavom iz 1974. godine dobili su autonomna prava, ali njihov se polozaj pogorsava od 1981. godine nakon demonstracija na Kosovu. Od 1989. godine nastupa jos radikalnije pogorsanje, kaze Mejdani. Albanski predsednik kaze da nije verovao da ce se situacija na Kosovu toliko pogorsati posto je imao licna iskustva jer je cetiri godine predavao na Univerzitetu u Pristini. On je ocenio da Albanci na Kosovu imaju politicka prava i da treba da imaju pravo na samoopredeljenje. “Referendum je jos jednom pokazao da u Srbiji postoji antievropska tendencija i tendencija protiv integracije uopste", rekao je Mejdani, pitajuci se da li je to nesto sto je u mentalnom sklopu Srba.

Nakon ovog replicirao je Sasa Mirkovic. “Referendum je u Srbiji bio zloupotrebljen od strane drzavnih medija koji su agitovali za negativan odgovor. Niko nije opservivao ovaj referendum da bi moglo da se kaze koliko je ljudi zaista glasalo za tu odluku. Ali, i pored toga tesko da se moze govoriti o mentalnom sklopu celog naroda i njegovoj spremnosti za integraciju", rekao je Mirkovic. On se nije slozio s tvrdnjom albanskog predsednika da albanski mediji na Kosovu treba da imaju “drzavotvorni stav". “Oni bi", kaze Mirkovic, “trebalo da imaju istu dozu kriticnosti i nepoverenja prema svojim vladajucim strukturama kakve mi imamo prema nasim".

Hrvatski predstavnik na konferenciji, ambasador Stanko Nik, upitao je Mirkovica na koji su nacin sankcije i izolacija Srbije kontraproduktivne. “Sankcije i izolacija su izvinjenje rezima za sve sto radi i to samo homogenizuje ljude u navodnom otporu svetskoj agresiji", rekao je Mirkovic. Na ponovno pitanje da li Jugoslavija treba da bude clan Saveta Evrope Mirkovic je odgovorio potvrdno, dodajuci da “ne veruje da bi Jugoslavija prihvatila sve uslove koje Savet Evrope postavlja".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /