cetvrtak, 7. maj 1998.

SASTANAK AMBASADORA SEVERNOATLANTSKOG PAKTA

NATO ne planira slanje trupa u Albaniju

Mirko Klarin
dopisnik “Nase Borbe" iz Brisela

Stalni predstavnici “atlanske sesnaestorice" u Briselu zatrazili su juce od vojnih vlasti NATO da razrade “sirok spektar razlicitih mogucnosti i opcija", kojima bi zapadni savez mogao da pomogne Albaniji da ojaca svoju bezbednost i, posebno, osigura svoje granice. Saopstavajuci to novinarima, visoki funkcioner NATO je nekoliko puta naglasio kako se ne radi takozvanom vojnom “planiranju za svaku eventualnost", kao i da opcije koje su u igri ne ukljucuju direktno angazovanje snago NATO u Albaniji... o cemu se, kako je rekao, “trenutno ne razmislja i ne razgovara".

Umesto toga, od vojnih planera se trazi da razmotre i predloze sta jos NATO moze da ucini... kako bi “pomogao Albancima da pomognu sebi". Ideja je, naime, da NATO “ne radi ono sto bi - uz pomoc saveznika - mogli da uradi sami Albanci".

Od opcija koje bi mogle da dodju u obzir, funkcioner koji je sa novinarima razgovarao pod uobicajenim uslovom anonimnosti, pomenuo je sire koriscenje mogucnosti koje pruza program “Partnerstva za mir"; zatim eventualne zajednicke vojne manevre u Albaniji u narednih nekoliko sedmica; kao i razne oblike bilateralne pomoci zemalja - clanica NATO u opremanju i obucavanju albanske armije. Zadatak koji im je poveren vojne vlasti bi trebalo da obave do sredine maja, nakon cega ce - kako je juce najavljeno - uslediti “fundamentalna politicka diskusija o predlozenim opcijama, naravno, u svetlu daljeg razvoja situacije na Kosovu i oko njega. Ukoliko ih taj razvoj ne prinudi da deluju brze, odluke o ponudjenim opcijama bi, najverovatnije, bile usvojene na ministarskom zasedanju Saveta NATO krajem maja u Luksemburgu. Stalni predstavnici “sesnestorice" u Briselu su se juce saglasili sa otvaranjem malog privremenog biroa NATO u Tirani, koji ce sacinjavati trojica predstavnika zapadnog saveza zaduzenog za koordinaciju saveznicke pomoci Albaniji. Dogovoreno je, takodje, da tokom juna deo mediteranske flote NATO poseti albansku luku Drac.

Sto se tice Makedonije - “drugog partnera" NATO koji bi mogao da bude ugrozen eventualnim izlivanjem kosovske krize - dogovoreno je da se pomeri za raniji datum i povecaju po obimu i vojnim zadacima manevri zapadnih saveznika i njihovih partnera, koji su bili predvidjeni za drugu polovinu septembra ove godine. Tim manevrima ce, istakao je visoki funkcioner NATO, saveznici demonstrirati svoju politicku podrsku Makedoniji i uputiti jasan signal svima da je zapadni savez i te kako zainteresovan za bezbednost i stabilnost svojih partnera.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /