cetvrtak, 7. maj 1998.

PREPISKA ANDRASA AGOSTONA I JOZEFA KASE POVODOM SITUACIJE NA KOSOVU

Bez zajednickog stava o regrutima Madjarima

Novi Sad. - Po svemu sudeci nece biti nista od samita lidera stranaka vojvodjanskih Madjara na kojem bi oni utvrdili zajednicki stav povodom kosovske situacije i regruta madjarske nacionalnosti, koji se na sluzenje vojnog roka salju u to podrucje. Sa takvim se predlogom, u otvorenom pismu predsedniku jedine ovdasnje madjarske parlamentarne stranke, Jozefu Kasi obratio predsednik Demokratske stranke vojvodjanskih Madjara Andras Agoston, ali je predsednik Saveza vojvodjanskih Madjara poziv da takav skup organizuje posredno odbio.

Po Agostonovom predlogu cilj iniciranog skupa bio bi u tome da se, najpre, zatrazi tacna i verodostojna informacija od vojnih vlasti o tome da li su Madjari u jedinicama Vojske Jugoslavije na Kosovu zastupljeni u odgovarajucem odnosu prema njihovoj zastupljenosti u broju stanovnika.

- Nezaobilazna odgovornost Saveza vojvodjanskih Madjara je da preduzme sve korake u cilju povecanja bezbednosti mladih koji sluze vojni rok na Kosovu i njih smo i dosad a i ubuduce cemo preduzimati - odgovorio je, izmedju ostalog na tu Agostonovu ponudu predsednik SVM Jozef Kasa. U saopstenju Kasa navodi se da je vec ranije u tom cilju na svoj zahtev bio kod minsitra odbrane, te da je tom prilikom zatrazeno da se poslanicima SVM omoguci da se na licu mesta u kasarnama na Kosovu uvere u cinjenice. Navodi se da ministar nije odbio takav predlog, a da su iz SVM-a u medjuvremenu vec energicno trazili da ispuni obecanje".

Z. S.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /