cetvrtak, 7. maj 1998.

KONFERENCIJA ZA NOVINARE SEFOVA DIPLOMATIJA JUGOSLAVIJE I SVEDSKE

Kosovo najveca prepreka za saradnju SRJ i EU

Zivadin Jovanovic: Nama je potrebna saradnjasa medjunarodnim organizacijama na jednakoj osnovi. Lena Hjelm Valen: Iako je proces ukljucivanja u Savet Evrope tezak, nadam se da ce sve prepreke biti savladane

Saradnja na jednakoj osnovi:
Lena Hjelm Valen i Slobodan Milosevic

Beograd. - Od gospodje Valen zatrazio sam da podrzi uklanjanje svih administrativnih i drugih prepreka za ekonomsku saradnju izmedju SRJ i Evropske unije - rekao je juce savezni ministar inostranih poslova Zivadin Jovanovic posle sastanka sa sefom svedske diplomatije Lenom Hjelm Valen.

- Nama je potrebna saradnja s medjunarodnim organizacijama na jednakoj osnovi - rekao je savezni ministar, dodavsi da se, osim o odnosima SRJ s evropskim i medjunarodnim organizacijama, razgovaralo o saradnji dve zemlje i razvoju dogadjaja u regionu.

- Ja sam predstavio stav Vlade Srbije i Jugoslavije o problemu Kosova i Metohije. Obe vlade su otvorene i traze resenje na bazi bezuslovnog dijaloga, demokratskih sredstava i obezbedjivanja evropskih standarda, odnosno standarda Saveta Evrope, za ljudska prava i prava pripadnika nacionalnih manjina - kazao je Jovanovic.

Nisam trazila sportske sankcije

- Nikada nisam predlozila sportski bojkot. Samo sam, kao uostalom i svi u Evropskoj uniji, podsetila da se u arsenalu mnogih instrumenata sankcija nalazi i taj i da ga ne smemo zaboraviti. Ja, medjutim, nikada nisam trazila sportske sankcije, to je konstrukcija novinara - izjavila je Lena Hjelm Valen na novinarsko pitanje o njenom navodnom zahtevu za iskljucivanje jugoslovenske fudbalske reprezentacije sa Svetskog prvenstva u Francuskoj.

Zivadin Jovanovic je rekao da je razmatrano i pitanje sporazuma o povratku azilanata iz Svedske. Obe strane su se dogovorile da ce on biti ratifikovan bez odlaganja.

Lena Hjelm Valen izjavila je da svedska vlada zeli da ima dobre odnose s Jugoslavijom.

- Za to, medjutim, postoje neke prepreke, medju kojima je najvaznija kriza na Kosovu. Mi zelimo da se ona resi na miran nacin, dijalogom, a medjunarodni interes i obaveze prema Balkanu i celoj Jugoslaviji mogu se pokazati prisustvom u ovom dijalogu - rekla je svedska ministarka.

- Mi pozdravljamo zelju Jugoslavije da ucestvuje u svim evropskim strukturama, ali ja i sama znam koliko je proces ukljucivanja u Savet Evrope tezak, posto sam i sama bila clan Parlamentarne skupstine Saveta Evrope. Treba se ipak nadati da ce sve prepreke biti savladane. To je moja poruka - zakljucila je Valen.

V. R.

Milosevic razgovarao sa Hjelm Valen

Beograd, Beta. - Predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milosevic razgovarao je juce sa svedskom ministarkom inostranih poslova Lene Hjelm Valen, koja je doputovala u zvanicnu posetu SRJ. Problemi na Kosovu i Metohiji za koje je ministarka Valen ispoljila interesovanje predstavljaju unutrasnje pitanje Srbije, koje se resava u Srbiji politickim sredstvima, navodi se u saopstenju sa razgovora koje je preneo Radio Beograd. U saopstenju se navodi da su u razgovoru, koji je protekao u atmosferi otvorenosti, razmenjena gledista i o aktuelnim pitanjima situacije u regionu.

Izrazen je obostrani interes za “kontinuirani politicki dijalog i inteziviranje bilateralnih veza, imajuci posebno u vidu znacajne rezultate koje su u ranijem periodu postignuti u oblastima ekonomske, naucne i kulturne saradnje" dve zemlje.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /