cetvrtak, 7. maj 1998.

MILORAD DODIK PRENEO PORUKU PREDSEDNIKA SRJ ALIJI IZETBEGOVICU

Milosevic ponudio uspostavljanje diplomatskih odnosa

Jugoslovenski predsednik predlaze da se zajednicka izjava o uzajamnom priznanju potpise u Beogradu, da se uspostave diplomatski odnosi i “odmah pristupi razmeni ambasadora". Na najnoviji predlog Milosevica jos nema reagovanja zvanicnog Sarajeva, pise “Oslobodjenje"

Sarajevo, Beta. - Premijer Republike Srpske Milorad Dodik je prilikom nedavnog susreta predao predsedavajucem Predsednistva BiH Aliji Izetbegovicu predlog zajednicke izjave o medjusobnom priznanju SRJ i BiH koju je ponudio predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milosevic, pise jucerasnje sarajevsko “Oslobodjenje".

Kako navodi list, Dodik je taj predlog zajednicke izjave predao Izetbegovicu u utorak u Sarajevu. Prema pisanju “Oslobodjenja", Milosevic u predlogu navodi da bi stavljanjem dva potpisa na ponudjeni tekst bila realizovana zajednicka izjava koju su dvojica predsednika potpisala u Parizu 3. oktobra 1996. godine. “Oslobodjenje" je objavilo faksimil Milosevicevog predloga i prenelo da se u prvoj tacki zajednicke izjave navodi da “Jugoslavija postuje integritet BiH" u skladu sa Dejtonskim sporazumom, a da BiH “postuje drzavnni kontinuitet Jugoslavije", polazeci od istorijske cinjenice da su Srbija i Crna Gora “postojale kao nezavisne drzave pre stvaranja Jugoslavije".

Milosevic predlaze da se dve zemlje saglase “da se pitanja sukcesije resavaju na osnovu pravila medjunarodnog prava i sporazumno" i da dve drzave “uspostave diplomatske odnose i odmah pristupe razmeni ambasadora".

Dve strane ce, navodi se u izjavi, posvetiti “najvecu paznju" slobodnom i bezbednom povratku izbeglica i raseljenih lica kao i hitnom resavanju njihovih “statusnih i imovinsko-pravnih pitanja". Takodje, naglasava se da su dve zemlje “privrzene politici najsireg medjusobnog povezivanja i svestrane saradnje na ravnopravnim osnovama, jacanju medjuljudskih kontakata i veza i unapredjivanju i jacanju ekonomske saradnje".

U izjavi je posebno naglaseno uspostavljanje drumskog, zeleznickog, vazdusnog i recnog saobracaja i PTT veza, a SRJ i BiH ce, prema ovoj izjavi, saradjivati i u borbi protiv organizovanog medjunarodnog kriminala, medjunarodnog terorizma, ilegalne trgovine drogama i oruzjem

Izjava se zavrsava stavom da ce “dve zemlje pristupiti zakljucivanju bilateralnih sporazuma potrebnih za ostvarenje ciljeva sadrzanih u izjavi" i predlogom da izjava bude potpisana u Beogradu. “Oslobodjenje" navodi da je uz izjavu predlozeno potpisivanje 18 bilateralnih sporazuma o razlicitim oblicima medjusobne saradnje i da se u izjavi nigde ne pominje povlacenje tuzbe koju je BiH protiv SR Jugoslavije podnela Medjunarodnom sudu pravde u Hagu.

Reakcija zvanicnog Sarajeva na najnoviji Milosevicev predlog jos nema.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /