subota, 9. maj 1998.

TRAGOM VESTI: CESID JUCE OBJAVIO ANALIZU REZULTATA NEDAVNOG REFERENDUMA

Albanci protiv Gonsalesa

Centar za slobodne izbore i demokratiju konstatovao je u jucerasnjem obracanju javnosti da su ozbiljne neragularnosti obelezile nedavno odrzani referendum o stranom ucescu u resavanju kosovskog problema. Sacinjena analiza ukazuje na odziv stotina hiljada Albanaca s Kosova, kao sto i uslovi u kojima je sproveden referendum i sam postupak izjasnjavanja dovode u sumnju postignute rezultate (medijski monopol, krsenje postojecih zakonskih odredbi o nacinu izjasnjavanja...).

Ova “nevladina, nestranacka, neprofitna" organizacija posebnu paznju je obratila na zvanicne rezultate s Kosova, jer iskustvo s prethodnih izbora ukazuje da je na tom prostoru vlast najvise manipulisala glasovima. Ako bi se verovalo zvanicnim rezultatima, pokazuje analiza CESIDA, moralo bi da se uzme kao tacno da je protiv ucesca stranih predstavnika u srpsko-albanskom dijalogu glasalo na Kosovu bar dvesta pedeset hiljada pripadnika nesrpske nacionalnosti.

Takodje, prema zvanicnim podacima iz nacionalno mesovitih sredina koje je CESID anilizirao proizlazi da su Madjari i Muslimani cvrsto uz rezim u Beogradu. Strucnjaci ove organizacije napominju da je rezultat referenduma brojala vlast bez icije nezavisne kontrole i da u svetlu toga treba gledati na zvanicni podatak o odzivu koji je prevazisao bilo koje ranije izbore.

CESID je u juce dostavljenom saopstenju medijima, tacnije analizi, ukazao i na niz drugih okolnosti koje izazivaju podozrenje: celnika Komisije za sprovodjenje referenduma(Balsa Govedarica) javnost pamti iz guzve oko manipulacije rezultatima poslednjih lokalnih izbora, izjasnjavanje je rastegnuto na vise dana i dopusteno van mesta boravka...

N. T.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /