subota, 9. maj 1998.

REAGOVANJA NA ODLUKU O OBUSTAVLJANJU PREGOVORA O NASLEDJU BIVSE SFRJ

Arbitraza odgovor na nepopustljiv stav SRJ

Stavovi u jugoslovenskoj delegaciji nisu bili jedinstveni, a njen clan Milan Gajovic smatra da bi podela ambasada i pristajanje na “privremeni datum" bio gest dobre volje SRJ. Arbitraza je skupa, ali se sa tvrdoglavim stavom SRJ nije dalje moglo, smatra Dzemal Fako iz bosanske delegacije

Odluka Visokog predstavnika Karlosa Vestendorpa da se obustave pregovori o podeli nasledja bivse SFRJ logican je ishod posle neuspeha oko potpisivanja mini sporazuma o sukcesiji, smatraju sefovi grupa za sukcesiju iz bivsih jugoslovenskih republika, s kojima je kontaktirala “Nasa Borba". Posle junskog sastanka Upravnog odbora Saveta za implementaciju mira znace se da li ce ubuduce ovo pitanje biti resavano uz pomoc arbitraze.

“Izuzev natpisa u novinama jos nemamo nijeda zvanican dokumenat kojim nas Visoki predstavnik obavestava o ovakvom ishodu. ", kaze Tahir Kadriju sef makedonske grupe za sukcesiju. “Moje licno misljenje je da arbitraza ne znaci automatski i ubrzanije resavanje ovog spora. Makedonija je prihvatila gotovo sve stavke u predlozenom mini mirovnom sporazumu, a primedbe koje smo stavili nisu bile uslovljene niti bi zaustavile potpisivanje sporazuma, kaze Kadriju.

Na pitanje da li je razocaran ovakvim ishodom, i da li bi ovakav obrt bio u korist ili na stetu Slovenije, Miran Mejak, sef slovenacke grupe za sukcesiju kaze : “ Odgovara nam sve sto bi moglo doneti nekakav zakljucak. Pre svega da Jugoslavija konacno pocne da pregovara, jer to do sada po nasem misljenju nije bila spremna da uradi."

Bili smo teska srca pristali na postavke iz mini sporazuma ali ocito da je jugoslovenska strana nije dala saglasnost, pa je ser Arturu jedino preostalo da ceka odgovor Saveta za primenu mira jer je u ovom trenutku nastavak pregovora besmislen, kaze Mejak.

“Sada je napravljen prekid od mesec dana dok Upravni odbor Saveta ne donese odluku jer ovako vise ne ide. Delegacija SRJ iz meseca u mesec, iz godine u godinu zadrzava bilo kakav sporazum. Ipak ako u ovom medjuvremenu nadjemo zajednicki jezik to bi bilo korisnije od uvodjenja arbitraze" kaze Dzemal Fako iz bosanske delegacije za sukcesiju.

Bozo Marendic sef hrvatske delegacije bio je juce na putu. Hrvatska je bila saglasna sa potpisivanjem mini sporazuma o sukcesiji.

Ukoliko bi umesto sadasnjeg resenja - medjunarodnog posrednika, bila uvedena arbitraza to bi znacilo aktivniju ulogu medjunarodnog faktora. Uloga ser Artura Votsa je do sada, kako je on objasnio, bila da posreduje, ali ne i da namece svoja resenja, vec da definise onakav sporazum koji bi priblizno mogao da usaglasi stavove svih strana.

“Arbitraza je skupa i dugotrajna, ali bi bar njene odluke bile obavezujuce"kaze Fako.

T. Jakobi

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /