subota, 9. maj 1998.

MILAN GAJOVIC, CLAN JUGOSLOVENSKE GRUPE ZA SUKCESIJU

Pregovori propali zbog konvencija, datuma i osam ambasada

Beograd, Beta. - Clan jugoslovenskog pregovarackog tima u pregovorima o nasledju bivse SFRJ Milan Gajovic rekao je agenciji Beta da je poslednja runda pregovora propala jer jugoslovenski tim nije prihvatio predloge iz njegovog mini-memoranduma. SRJ nije prihvatila prepustanje osam ambasada drugim zemljama sukcesorima, nije prihvatila 1. juni 1992. godine kao granicni datum, kao ni i medjunarodno obicajno pravo iz beckih konvencija kao instrument resavanja neekonomsih pitanja sukcesije.

“Nasoj strani nije odgovaralo pominjanje beckih konvencija iz '79. i '83. godine, jer bi to navodno moglo da upucuje na diskontinuitet izmedju SRJ i SFRJ, odnosno na raspad Jugoslavije - a ne na secesiju", rekao je Gajovic agenciji Beta. “To bi moglo da doprinese parcijalnoj raspodeli nasledja protiv koje je ostali deo nase delegacije", dodao je on.

Gajovic je rekao da on sam nije delio takvo misljenje posto je u preambuli mini-sporazuma, koji je predlozio ser Artur Vots, izricito navedeno da se misli samo na obicajno pravo sadrzano u ovim konvencijama, a ne na cele konvencije. Za jugoslovensku stranu je, prema recima Gajovica, bio neprihvatljiv i 1. juni 1992. godine kao granicni datum za resenje neekonomskih pitanja sukcesije - kao sto su arhive, drzavljanstvo, penzije jer bi mogao asocirati na konacni datum cele sukcesije oko koga jos nije bilo rasprave.

“Nije prihvacen ni moj predlog - koji je bio prihvatljiv za gospodina Votsa, da to bude privremeni datum, dakle datum tehnicke prirode, dok se ne postigne sporazum o datumu ili datumima sukcesije", rekao je Gajovic. Delegacija SRJ takodje nije pristala ni da SRJ izdvoji osam ambasada koje bi se podelile izmedju ostala cetiri ucesnika sukcesije.

“Smatram da bi to bio korak dobre volje SRJ, a sa druge strane cinjenica je da druge drzave neke ambasade i rezidencije fakticki i pravno vec koriste", rekao je Gajovic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /