subota, 9. maj 1998.

POVUCENE OPTUZBE PROTIV 14 BOSANSKIH SRBA

“Sitne ribe" propustene kroz mrezu Tribunala

Mirko Klarin
dopisnik “Nase Borbe" iz Haga

Cetrnaest bosanskih Srba moze od sinoc da spava mirnije. U Hagu je, naime, zvanicno potvrdjeno da su sudije Lal Vora iz Malezije i Fuad Rijad iz Egipta odobrili zahteve glavnog tuzioca haskog Tribunala, Kanadjanke Luiz Arbur, za odustajanje od krivicnog gonjenja 14 bosanskih Srba, optuzenih za navodne zlocine u logorima Omarska i Keraterm pored Prijedora. Iz te dve optuznice brisu se sledeca imena: Optuznica Omarska: Zdravko Govedarica, Gruban (ime nepoznato), Predrag Kostic, Nedeljko Paspalj, Milan Pavlic, Milutin Popovic, Drazenko Predojevic, Zeljko Savic, Mirko Babic, Nikica Janjic i Dragomir Saponja.

Optuznica Keraterm: pored Nikice Janjica i Dragomira Saponje, koji se pominju u obema optuznicama, povlace se optuzbe i protiv Dragana Kondica, Gorana Lajica i Nedeljka Timarca. Sudeci prema sinocnoj izjavi Luiz Arbur, pomenuta cetrnaestorica postedjenih ipak ne bi smeli da se potpuno opuste. Glavni tuzilac, naime, tvrdi da optuzbe ni protiv jednog od njih nije povukla zbog nedostatka dokaza, te cak nudi pomoc domacem pravosudju, u ovom slucaju tuzilastvima i sudovima Republike Srpske, ukoliko se oni odluce da preuzmu njihovo gonjenje. Sta vise, Arbur “zadrzava pravo" da u buducnosti, “ukoliko se okolnosti promene", protiv istih optuzenih podigne iste ili neke druge optuzbe.

Ostaje 14 optuzenih

Nakon tuziocevog "filtriranja" optuzbi, na optuznicama za Omarsku i Keraterm ostalo je jos 14 imena. Omarska: Zeljko Meakic (komandant logora, optuzen za genocid), Dragoljub Prcac i Miroslav Kvocka (zamenici komandanta), Milojica Kos, Momcilo Gruban i Mladen Radic (sefovi strazarskih smena), Dusan Knezevic i Zoran Zigic ("posetioci" logora).

Keraterm: Dusko Sikirica (komandant logora, takodje optuzen za genocid), Damir Dosen, Dragan Fustar i Dragan Kulundzija (sefovi smena), Nenad Banovic i Predrag Banovic (strazari), te opet Dusan Knezevic i Zoran Zigic u ulozi redovnih "posetilaca" logora.

“Okolnosti" koje ima u vidu tuzilac Arbur prouzrokovane su cinjenicom da se optuzeni hapse ili predaju “na parce", tj. “sporadicno", jedan po jedan, sto prilicno komplikuje zivot haskom Tribunalu. On se, naime, nasao u procepu izmedju obaveze da svima optuzenima obezbedi “posteno i brzo sudjenje"... i stvarnosti u kojoj mu se licnosti sa poternica isporucuju “neuredno", tako da je prinudjen da sudi odvojeno osobama koje su optuzene istom optuznicom. Najupecatljiviji primer je “Lasvanska optuznica" protiv politickih i vojnih vodja bosanskih Hrvata. Bez obzira sto je u tuzilac Arbur u medjuvremenu povukla optuzbe protiv dvojice (Ivan Santic i Pero Skopljak) od ukupno 6 osoba sa originalne optuznice, Tribunal je prinudjen da preostaloj cetvorici - zbog “neurednog" pristizanja u Hag - priredi cak tri odvojena sudjenja: jedno generalu Tihomiru Blaskicu, drugo komandantu logora Kaonik Zlatku Aleksovskom, a trece Dariju Kordicu i Mariju Cerkezu, cime se, jasno, rasipaju oskudna sredstva s kojima raspolaze Tribunal. Da Tribunal ubuduce namerava da vodi “ekonomiciju politiku pravde" pokazuje zahtev tuzioca za zajednicko sudjenje Milanu Kovacevicu, Miroslavu Kvocki, Mladenu Radicu i Zoranu Zigicu, koji su inace optuzeni na tri odvojene optuznice: Prijedor, Omarska i Keraterm. O tom ce se zahtevu u ponedeljak raspravljati pred Pretresnim vecem II haskog Tribunala.

Koncentrisanje na “krupne zverke"

Ako cetrnaestorica postedjenih “sitnih riba" mogu mirnije da spavaju, to ne vazi za ostale sa haskih optuznica, kao i za one koji bi jos mogli na njima da se nadju. U izjavi Luiz Arbur se, naime, naglasava da - nakon sto je preispitala sve optuznice - “ne razmislja o povlacenju optuzbi protiv bilo kog od ostalih optuzenih koji su jos na slobodi". Pored toga, Arbur jos jednom precizira da je strategija njenog tuzilastva da se “usredsredi na osobe na visim nivoima odgovornosti", sto ce reci vlasti, kao i na one koji su “licno odgovorni za krajnje brutalne zlocine". Za njih, kategoricna je Arbur, nece biti “postede".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /