subota, 9. maj 1998.

PROTESTNI SKUP SRPSKIH STUDENATA U PRISTINI POVODOM ODLUKE MINISTARSTVA PROSVETE O ISELJENJU ZGRADE TEHNICKIH FAKULTETA

Raskid sporazuma sa Rugovom ili Miloseviceva ostavka

Studenti predlazu da se ponisti resenje Ministarstva i da se u protest ukljuce svi studenti i profesori. Ovo rukovodstvo ce biti sa nama, rekao rektor Papovic. Zasto Milosevic i Milutinovic na Kosovu razbijaju Srbe tamo gde su najjaci - na univerzitetu, pitao je prodekan Jevric. Protest se nastavlja tribinama i koncertima

Dragan Banjac
reporter “Nase Borbe" na Kosovu

Oko 300 studenata pristinskog Univerziteta odrzalo je juce protestni skup u amfiteatru u zgradi tehnickih fakulteta u Pristini povodom odluke Ministarstva prosvete Srbije da se taj fakultet iseli. Studenti traze da ministarstvo ponisti odluku po kojo bi svi studenti i profesori trebalo da se isele iz zgrade u koju su smesteni Gradjevinsko-arhitektonski, Masinski i Elektrotehnicki fakultet.

Naime, resenje Ministarstva prosvete Republike Srbije dekane ova tri fakulteta obavezuju da do 10. maja ove godine “sacine raspored nastave na novoj adresi - Vidovdanska b. b., u zgradi Filoloskog fakulteta, Univerzitetske biblioteke i Prirodno matematickog fakulteta. Na novoj lokaciji, kako je juce u amfiteatru Elektrotehnickog fakulteta obavestio Zoran Gorcanin, student cetvrte godine Gradjevinsko-arhitektonskog, nastava bi pocela 18. maja, s tim da se studenti o tome obaveste osam dana ranije.

Potom je Gorcanin procitao obrazlozenje ministra prosvete Jove Todorovica (“zapamtite ga dobro") u kome stoji da se tehnicki fakulteti dislociraju “u cilju racionalnijeg i adekvatnijeg koriscenja poslovnog prostora Filoloskog fakulteta, Univerzitetske biblioteke i Prirodnomatematickog fakulteta", te se stoga odredjuje da tehnoloski fakulteti “obavljaju delatnost na novom sedistu - Vidovdanska b. b.".

Usledila je bura protesta i zvizduka, a student Sasa Mihajlovic je predlozio da se ponisti resenje Ministarstva i da se u protest ukljuce “svi studenti i profesori". Zivojin Rakocevic, student Filozofskog fakulteta je porucio da oni nece ustupiti “ni stopu", rekavsi da je srpska politika poslednjih 60 godina “sva od ustupaka".

I otpor ako zatreba

Papovic je pred studentima izrazio spremnost Univerziteta u pogledu cinjenja svega "sto su ljudske pretpostavke nasa norma nasa srpska obaveza i duznost da pokazemo i iskazemo sebe u najtezim trenucima. Pruzacemo otpor ako bude trebalo. Ovo je nas univerzitet koji postuje mesto, drzavu i narod koji ga je formirao. Zato na srpkom Kosovu moze da se razvija samo srpski univerzitet. Sve sto je antisrpsko, sto podriva i ne priznaje Srbiju, ne moze biti na ovom univerzitetu. Nas zadatak je da sacuvamo nas ovde i da se svakoj sili i nepravdi na Kosovu protiv srpskog naroda odupremo. Da se suprotstavimo terorizmu i neljudskim avetinjskim nasiljem koje danas hara po srpskom Kosovu. To je nas zadatak i obaveza koja nas mora drzati ovako na okupu. Racunajte da ce ovo rukovodstvo biti sa vama i da cemo imati rezultat. Ostajemo na onome sto nama pripada i necemo to ni s kim deliti", rekao je Papovic.

Burno pozdravljen pred studente je potom izasao rektor Pristinskog univerziteta Radivoje Papovic.

- Nikad na ovom prostoru nismo bili bez nevolja, a ove danas su specificne po mnogo cemu. Dobro je, medjutim da smo svi na okupu i da svi jedno mislimo. Necemo se seliti sa naseg fakulteta. To je i najpostenije i najljudskije i najracionalnije. Sve drugo ne bi bilo univerzitetsko, ne bi bilo ono sto jesmo i sto treba da budemo. Moramo da iskazemo i pokazemo i ucvrstimo srpsko bice na ovom prostoru - to je zadatak naseg Univerziteta. Imajuci to u vidu, svi navodi u ovom ili onom resenju, u ovom sporazumu ili onom nesporazumu, su manji od ovog sto je nase i sto predstavlja jedinu pretpostavku i jedini put na kome cemo mi i ostati i opstati, i istrajati".

Milorad Jevric od pre tri dana prodekan na Filozofskom fakultetu, na pocetku svog obracanja studentima rekao je da od 4. maja (kada je i rodjen) vise nije clan Srpske radikalne stranke.

- Zbog cega? Jer se ta stranka upregla u ovo kolo koje hoce da stvori univerzitet za Kosovo republiku. Moja stranka i moji dosadasnji partijski predsednik zalagali su se za to da se svi Sipstari koji ovde nisu drzavljani proteraju u Albaniju. Sada ta stranka koja ima polovinu vlade presudjuje da se iseljavaju Srbi sa Kosova i sa univerziteta i da se na univerzitet useljavaju albanski studenti. Oni isti koji podrzavaju albanski terorizam sirom Kosova. Jevric je studente i profesore podsetio da je srpski narod na Kosovu najgore prolazio kada je za neprijatelje imao “srpsku drzavu i albanske fasiste sto je i sada na sceni".

Jevric je dalje rekao da se mora uskratiti “poslusnost srpskoj drzavi i srpskoj vladi" i pozvao predsednika Milosevica da prekine “sporazum sa Rugovom". On kaze da je taj sporazum sa srpske strane vec ispunjen i da svi djaci u osnovnim skolama na Kosovu na siptarskom jeziku uce u drzavnim zgradama, sto znaci “da smo mi ovde okupatori a Siptari od Srba oslobadjaju svoje prostore. Eto to je taj sporazum koji je potpisao Milosevic sa Rugovom. To treba da se povuce, ako to predsednik Milosevic nece, onda ga pozivam s ovog mesta da podnese ostavku sa mesta predsednika SRJ, rekao je Jevric, sto je pozdravljeno burnim aplauzom.

Zemljom upravljaju nepismeni

- Miloseviceva ostavka je najbolje sto bi mogao da uradi za dobro srpskog naroda i Srbije i to bi bila zaista velika stvar. Nasom zemljom, na zalost, upravljaju nepismeni i polupismeni propali studenti i isterani srednjoskolci. Sta to znaci dati univerzitette onome ko puca u nas? To je najvece izdajstvo. Ako ga ne odbranimo necemo ga dati neprijatelju. Znate kako se to radilo u ratovima, u slucaju kada se nesto mora predati, onda se to - minira!"

Ocenjujuci kao “takticki dobre" poteze policije i vojske u Decanima i okolini, Jevric je ipak zapitao vladu “zasto ne brane i ovo ovde kao ono tamo", a Milosevica i Milutinovica “zasto na Kosovu razbijaju Srbe tamo gde su najjaci - na univerzitetu. Studenti nastavljaju protest priredjujuci tribine, pozorisne predstave i koncerte. A jedan od vodja Zoran Gorcanin rekao je da se njihovo udruzenje “bavi politikom, ali studentskom ali ne politikom ni vladajuce partije ni one koja nas je razocarala. Mi se bavimo samo nama".

Danas svealbanski protesti na Kosovu

Pristina, Beta. - Nekoliko hiljada kosovskih Albanaca i juce je, protestovalo u centru Pristine. Okupljeni su, kao i prethodnih dana, prosetali glavnom pristinskom ulicom bez uzvikivanja parola i bez transparenata. Tokom polusatnog protesta nije bilo incidenata i nije primeceno prisustvo policije, osim saobracajaca koji su regulisali saobracaj u okolnim ulicama. Koordinacioni odbor albanskih politickih partija za danas je najavio svealbanske proteste na Kosovu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /