subota, 9. maj 1998.

IZJAVA DRAGOMIRA VUCICEVICA, POLITICKOG DIREKTORA MIP-A

Neprihvatljivo strano posredovanje

Ocenjujuci da zapadna diplomatska i ekonomska blokada podsticu separatizam Albanaca, Vucicevic najavio diplomatsku kontraofanzivu Jugoslavije

Beograd, Rojters. - Jugoslavija je juce odbila strano posredovanje u resavanju krize na Kosovu uz ocenu da zapadna diplomatska i ekonomska blokada podsticu separatizam etnickih Albanaca.

Politicki direktor Ministarstva inostranih poslova SR Jugoslavije Dragomir Vucicevic izjavio je novinarima da vlada nece prihvatiti posredovanje bez obzira na pretnje da ce na subotnjem sastanku ministara inostranih poslova zemalja clanica Kontakt grupe u Londonu biti doneta odluka o zamrzavanju stranih investicija u Srbiji.

“Nas stav je stvar principa", rekao je Vucicevic novinarima. “Resenja za situaciju na Kosovu mogu se pronaci samo u Srbiji. Neprihvatljivo je da strani predstavnici dodju i bave se unutrasnjim poslovima nase zemlje", rekao je on.

Vucicevic je nagovestio da ce Jugoslavija pokrenuti diplomatsku kontraofanzivu kako bi opravdala svoju konfrontaciju sa medjunarodnom Kontakt grupom. Beograd trazi uklanjanje sankcija, osudu albanskog terorizma od strane medjunarodne zajednice i zaustavljanje gerilskih upada na Kosovo iz susedne Albanije. Vucicevic je pozvao bivseg spanskog premijera Felipea Gonsalesa ili nekog drugog evropskog izaslanika da dodju u Beograd kako bi razgovarali o uklanjanju trgovinskih barijera Evropske unije prema SRJ ili obnavljanju njenog clanstva u Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

“Nista se ne moze postici jacanjem pritiska na Jugoslaviju", rekao je Vucicevic. “Mi smatramo da ce to samo iskomplikovati situaciju i ohrabriti separatiste i teroriste", dodao je on. Vucicevic je odbio da potvrdi ili demantuje izvestaje u medijima da ce specijalni americki izaslanik za Balkan Robert Gelbard, a mozda i bivsi mirovni posrednik u Bosni Ricard Holbruk, nakratko doputovati u Beograd kako bi razresili diplomatski spor sa predsednikom SRJ Slobodanom Milosevicem.

On je rekao da Beograd nece odustati od svoje ponude Albancima za pregovore sa srbijanskom vladom, ciji ce pregovaracki tim 12. maja predstaviti nacrt sporazuma predstavnicima Albanaca i drugih etnickih manjina na Kosovu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /