subota, 9. maj 1998.

Jednom cetnik - uvek pocetnik

Vladan Marjanovic

"Izrucenje vojvode Djujica od strane njegovih ratnih saveznika SAD bilo bi ne samo nelogicno nego bi predstavljalo i ponizavajuci akt od strane SAD. Ukoliko bi se to desilo, a ne verujem da ce se to desiti, onda bi se moglo desiti da se otvori niz procesa, mozda i posmrtnih, generalu Patonu, Ajzenhaueru, Montgomeriju, Zukovu, dakle komandantima saveznickih vojski koje su se borile protiv nacizma".

Komentarisuci najave po kojima ce hrvatske vlasti zatraziti od Sjedinjenih Drzava izrucenje Momcila Djujica, raspopa i cetnickog vojvode iz Drugog svetskog rata, ovo je za jedan beogradski dnevnik izjavio - i opet ziv ostao - Vuk Draskovic, predsednik Srpskog pokreta obnove. Nekadasnji lider neceg sto se zvalo srpskom opozicijom i kratkotrajni promoter evropske Srbije, veciti borac za (propalu) cetnicku stvar a uskoro mozda - ko ce ga znati - i svedok optuzbe na post mortem procesima Patonu i Ajzenhaueru, tako se jos jednom vratio svojoj omiljenoj pasiji: pokusaju rehabilitacije ljudskih i(li) istorijskih otpadnika iz redova zlosrecnog Ravnogorskog pokreta.

Krenuo je, medjutim, u odbranu bas sad i bas onog medju njima koga je - sa skrupulima koje je i sam Draskovic, ma sta covek inace o njemu mislio, u mnogim prilikama znao da iskaze - nemoguce braniti bez ogresenja o istinu i pravdu, vrednosti tako bliske Vukovom srcu. Jer, neka je Momcilo Djujic zaista i odigrao "ogromnu ulogu u odbrani srpskog naroda u Dalmaciji, u Kninskoj Krajini, u zapadnoj Bosni od genocidnog istrebljenja od strane nacisticke, tzv. NDH", kako to u pomenutoj izjavi tvrdi lider SPO. Sta cemo, medjutim, sa - u najmanju ruku - ozbiljnim indicijama, pa i dokazima o tome kako je iza Djujica i njegovih jedinica istovremeno ostajao krvavi trag zlocina pocinjenih nad pripadnicima i pristalicama drugog antifasistickog pokreta: onog partizanskog? Moze se, uostalom, zamisliti kakav je to div-junak vojvoda Djujic morao biti u ratnim danima, kad je i decenijama nakon okoncanja rata javno pozivao na masovni pokolj ideoloskih protivnika i pripadnika drugih nacija u Srbiji, kao jednu od "tehnika" - o cemu moze da posvedoci i ovaj potpisnik - pominjuci i klanje turpijama... (Koju godinu posle je jedan drugi vojvoda, u matici, turpije u "sali" zamenio kasikama - ali to je vec druga prica).

Sve to, naravno, Draskovicu moze a ne mora biti poznato. Ali, ako vec s tolikom uverenoscu tvrdi kako je Djujic junak a ne zlocinac, blizu je pameti da, kao posveceni Ravnogorac, i o vojvodinoj ratnoj biografiji ipak zna dovoljno. A to znaci i ono sto oko Djujica ne stvara romanticni oreol nekakve "cetnicke majke", vec ga razotkriva kao notornog krvnika koji se - sto, uostalom, i nije nista neobicno za takve tipove - na jednoj strani uzivljavao u ulogu zastitnika srpske nejaci, dok se na drugoj upustao u koljacka pirovanja.

E sad: zmuri li to Draskovic na jedno oko zbog toga sto nam je u ovakvoj sitauciji, kad Kosovo gori, svaki Srbin brat mio - pa makar bio i olos; ili zato sto mu onaj prokleti politicki diletantizam i zaslepljenost jednim prezivelim ideoloskim i nacionalnim konceptom prosto ne daju mira?

Nije muka za nas sto to ne znamo. Nevolja je za Vuka Draskovica sto to jos malo koga drugog uopste interesuje.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /