nedelja, 10. maj 1997.

Vojna navala

Pise: Mihailo Radojicic

Vojska je skratila onu Jugoslaviju koliko je godj mogla a i ovu ce prikratiti ako ikako uzmogne. “Dobre namjere" joj se vec nude na Kosovu... Pocela je da “zestoko uzvraca" kao onda u Bosni. Otkud “zestina" tako osiromasenoj i ojadjenoj armiji. Dozvolite mi da pozovem u pomoc jednu anegdotu iz doba Vladike i gospodara Crne gore Petra Prvoga. Prije ravno dva vijeka on je predvodio bitku na Krusima. Polje ravno na kome se odvijala bitka je bio goli kamen. Cuke i dzose (ostro kamenje). Na takvom bojistu, Vladika i vojskovodja Petar je zatekao jednog svog vojnika kako s opancima svezanim za pojas, bos, jurisa po kamenjaru na neprijatelja. Zapitao ga je: “Sto si junace skinuo opanke?" Bosi je odgovorio: “Da sam ljuci." Danasnji “vladika" zajednicke nam i prezaljene Jugoslavije je toliko obosio njenu vojsku da ce zestoko biti ljuta. Izuli su se potpuno na Kosovu. Jos ako joj prisapnu, strateski, da su za “izuvanje" krivi Albanci s Kosova, takvoj ljutnji kraja biti nece. Savjet za odbranu pretvoren je u “navalu" na Kosovo u ime cijele nam zajednicke, iako nikakvog zajednickgo stava, ni prava za to nema. Crna Gora ce opet biti u ratu jer je u Zajednickoj... Bice, iako joj se nece. Bice ratu pripisana, iako je vec otpisana.

Oruzje po kucama (na Kosovu) jeste glavna strategija TZV SeReJe. Oruzje po kucama - narod izvan kuca. Pobice se sto se tuci moze. Pobjeci ce kome se ne tuce... I Kosovo ce biti etnicki cisto u najkracem mogucem roku. Takvu nacionalnu higijenu Milosevic nije, niti ce moci idje postici kao u kolijevci Srpstva. Posto je kolijevku on ljuljao, u njoj ga srpskoga deteta plakati neci. Kolijevka se po obicaju nikada ne daje drugoj familiji, ali to ne vazi za Kosovo. I referendum mu tako glasi. NE!

To mi je najbolje objasnio jedan beogradski taksista. Kaze: “Receno nam je glasajte demokratski (NE) za Kosovo. Izglasali smo NE! Odmah sjutradan dobili smo DA se ide na Kosovo. Ko se ne odazove, globa ga ceka od 3.000 din. I zatvor, povrh globe"... I trece ga ceka, iz zatvora s globom opet po kazni na Kosovo. Zamislite kako su ti tek ljuti, preljuti. Kosovo je sva Srbija ravna na brdovitom Balkanu. Sve ce da sravni. Svi Srbi u jednom Kosovu. Od dva oka... Ostace bar jedno za svjedoka. Akademija (SANU) nudi posljednji komad Memoranduma... za In memoriam. Saucesce primaju na Dedinju u Ulici Kosovskih izdajnika BB. Vijenci se ne prilazu. (Dovoljan je cvijet u kosi).

P. S. Na konferenciji za stampu u N. Yorku pitao sam Roberta Gelbarda: “Gospodine Gelbart, danas je cetvrtak, 23. apr. Ovdje je jos dan, u Srbiji je ponoc... Vec su izvjesni rezultati Referenduma. Znaci li to da ce biti neizvjesni rezultati Kontakt grupe...?" “NO!" (I on je rekao ne)... “Nama su rezultati tog Referenduma poznati cak i prije nego je raspisan." Pukao je smijeh u citavoj sali! Puklo je i na Kosovu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /