nedelja, 10. maj 1997.

Talibani & Talimani

Sreca je sto nema novih pritisaka na nasu zemlju, bas je u pravu bio onaj drug Seselj koji je rekao da ce posle Referenduma “medjunarodna zajednica morati da smanji pritiske na nasu zemlju", evo, vidim, pritisci su toliko smanjeni da na Zvezdari nemam vode...

Godinama sam u otadzbini Srbiji isprobavao razne metode da se osamutim od ranog jutra glede svetle buducnosti: u pocetku sam makijevalisticki verovao da je crnogorska loza idealno resenje, ali me je guslarski masakr u Nisu priveo k pameti; potom sam se razmazivao u lakomislimenim raspletima albanske ljute trave, sve dok tzv. problem Kosova & Metohije nije stigao na prvu stranu “Politike Ekspres"; konacno sam, iz belosvetskog ocaja, prionuo na mineralnu vodu, pokusavajuci da u dnu case, kao svaki zakleti antialkoholicar, nadjem razlog za privlacnu euforiju spram UN generalno, a medjunarodne zajednice posebno.

Kad je izgledalo da je Srbija zemlja u kojoj je svako trezan istovremeno i trezven (sto se pokazalo na Referendumu na kojem je glasalo pet miliona mortus pijanih likova), proslog tjedna, odjednom, desili mi se zajedno Trece Oko, Zona Sumraka & X-Files. Bila je nedelja, 11 dana nakon Referenduma: napolju je picila neka konfederalna kisa, duvao vetar ohrabren meteoroloskim pritiscima medjunarodne zajednice, cak je i Zvezdara izgledala kao da je umesto dzempera obukla bluzu - pokisla, mokra, privlacna i besprekorno sujetna.

A onda sam napravio prvu fatalnu gresku: izasao sam iz kuce, u transu kupio “Politiku" i odmah, nasred ulice, dok je kisa dobovala u ritmu tam-tama kroz noc, procitao komentar Tanjuga o zakljuccima tzv. Kontakt grupe. Odmah me je obradovalo lucidno zapazanje da prema Srbiji nisu uvedene nikakve nove sankcije, odnosno, jos vaze stare koje su inace ukinute u Dejtonu 1995. godine, ali one ne treba da nas brinu jer su nepostojece, mada su u opticaju, medjutim, nikog one ne obavezuju, cak ni ako su nam u medjuvremenu opet uveli sankcije, o cemu nema zvanicnih potvrda, odnosno, Rusija odbija da primenjuje sankcije koje nisu ni uvedene cime se uklanja svaki razlog za lazno dusebriznistvo nad nasom zemljom koju - lepo pise - sankcije ne mogu pogoditi jer nisu ni uperene protiv nje.

Onako mokar, s razdrljenom “Politikom" ispred sebe, glasno odajuci priznanje Tanjugu na sifrovanom tekstu, bio sam lak plen za trolejbus 28 koji me je nekoliko puta pregazio, onako kako to trolejbusi odrasli u medjunarodnoj zajednici obicno rade: neljudski, grubo, nehumeno, bezosecajno, sve u interesu golog GSB- kapitala.

Nekako sam dopuzao do kuce i automatski, ne razmisljajuci, ostavljajuci mozak na ispasu, napravio drugu fatalnu gresku, jer sam tacno u deset ujutru ukljucio Prvi program Radio-Beograda: na volej me je docekao glas od kojeg sam zauvek izgubio erekciju (“Dobro jutro, dragi slusaoci. Ovo je Prvi program Radio- Beograda protiv Nepravednih & Nezasluzenih Sankcija koje nisu ni uvedene"...), glavom me je zakucao komentator koji je geopoliticki objasnio nasu zlehudu sudbinu (“... Iran je u teskocama jer ga jebu Kurdi sa severa, ali kad se talibani iz Nepala ujedine s talimanima iz Avganistana i uspostave ravnotezu s Irakom, Turska ce morati da se povuce iz svojih interesnih sfera u Tajvanu; onda sledi podrska Belorusiji koja je mocan faktor pritiska na Moldaviju odakle krece talas socijaldemokratskih promena koje ce zahvatiti juzni deo Bavarske; kad padne Rurska oblast, a Cileanci objave rat Novoj Gvineji, Rusija pocinje da se uspravlja, u narucje uzima Srbiju, u kontejner baca obolelu Crnu Goru, Amerika zapocinje samoizolaciju, Teksas zeli da se otcepi, Srbija prva priznaje Nezavisnu Pravoslavnu Arizonu, Albanija se geografski ujedinjuje sa Severnom Irskom, a Juzni Jemen, Srbija, Kuba & Severna Koreja formiraju tzv. Kontakt grupu koja preko noci uvodi sankcije prema Americi zbog nepostovanja i gazenja ljudskih prava u Ohaju, narocito u Dejtonu, a specijalno u vazduhoplovnoj bazi “Air Peterson", Srbija preuzima mesto predsedavajuceg u UN, Nemacka biva izbacena iz OEBS-a, Kosovo ostaje srpsko, svi Albanci se sele u Iran koji je je u teskocama jer ga jebu Kurdi sa severa, ali kad se talibani iz Nepala..."), onda me je kopackom zviznuo cuveni komentator Radio Beograda velecasni Milika Sundic koji je (citiram) otkrio: “Dalaj Lama je Ibrahim Rugova Tibeta"... i potom mi je sve bilo svejedno, osamutio sam se na licu mesta, nisam cak ni razmisljao kako bi Ibrahim izgledao da obrije glavu a da zadrzi sal kojim ce pokrivati nagog dr Ratka Markovica dok ovaj lezi, Ratkova kosa plava na ramenu mi spava, oh Lola, oh Lola, ti znas da nisam milioner...!

Probudio sam u 19.29 i po automatizmu sankcija nacinio trecu fatalnu gresku: ukljucio televizor i u pozi tibetanskog fetusa spremio se za “Dnevnik". A u “Dnevniku" opste trpanje na Kosovu, oni vertikalno upadaju a mi ih horizontalno vracamo, onda mi preventivno mobilisemo a oni iz zasede udaraju, mi samo odgovaramo na vatru, direktno uzvracamo, jer s teroristima nema pregovora, a istovremeno raste izvoz, smanjuje se uvoz, siri se podrska Jugoslovenskoj levici, sreca je sto nema novih pritisaka na nasu zemlju, bas je u pravu bio onaj drug Seselj koji je rekao da ce posle Referenduma “medjunavodna zajednica movati da smanji pvitiske na nasu zemlju", evo, vidim, pritisci su toliko smanjeni da na Zvezdari nemam vode, gle, ministar za informisanje Aleksandar Vucic-Milentijevic kaze da pripremamo medijski protivudar, na Drugom programu RTJ prikazivacemo samo porno-filmove u kojima crni crnci melju bele Amerikanke, nasladjivacemo se nad propascu tzv. Svetskog Policajca, a sad, dragi gledaoci, da cujemo geopolitickoseksi analizu naseg uvazenog kolege s Prvog programa Radio-Beograda: “...Iran je u teskocama jer ga jebu Kurdi sa severa, ali kad se talibani iz Nepala ujedine s talimanima iz Avganistana...".

Smesta sam sekirom iskljucio televizor, testerom ugasio Prvi program RB, zgrabio flasu makedonskog terpentina i naiskap ga popio: osecao sam se, jebi ga, fenomenalno. Jer zemlja Srbija odavno je prerasla fazu u kojoj bi alkohol, lake i teske droge, sida, Slobodan Milosevic ili sankcije mogli da joj naskode: ostaje, srecom po srpstvo, nada u talibane i talimane..

Alah cuva Srbe!

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /