nedelja, 10. maj 1997.

Svetozar Miletic (1826-1901), omladinac

Zvonar na uzbunu

Politicki sumnjiv u Austriji, proteran iz obetovane zemlje pradedova, pozunski student i pesnik, uzbinjivao je sajkaska sela i agitovao za Revoluciju gde god bi se nasao

“Mi, braco, nemamo mnogo ni da radimo. Narod je uradio vise nego sto smo mogli sebi i zamisliti. Svugde je narod odusevljen, svugde gotov na najvece zrtve. Samo onde, gde bi mozda surova vlast ustala protiv naroda, mi treba svojom recju da mu budemo obrana. Ja sam toga misljenja, da crkvene opstine stupe u akciju. Ja cu s crkvenog tornja zvoniti na larmu, da se narod skuplja da imponuje surovoj vlasti". Tako je na skupu pozunskih (danas Bratislava) djaka koji su se aprila 1848. vratili u zavicaj, govorio Svetozar Miletic, student druge godine prava i pesnik, naglasvajuci da ne treba zahtevati otcepljenje od Ugarske, vec samo “administrativnu autonomiju za osiguranje srpske narodnosti".

Medju srpskom i slovenskom omladinom postao je poznat kao odlican djak te urednik i autor almanaha “Slavjanka", ispunjenog mahom njegovim vatrenim stihovima, poput sledecih:

    “Oj, Slavjani, braco draga, Kucnuo je i nas cas Mladjana je nasa snaga... Veze l’ samo ljubav nas."

(Sve)slovenstvo je tada bilo sumnjivo vlastima, pa i on kao njegov pristalica. Dousnici koji su izvestavali o njegovom delovanju svakako su imali obilje zanimljivog materijala. Cim je buknula revolucija, on sa zemljakom Djordjem Radakom putuje u Bec i 21. marta je medju potpisnicima “Proglasa slavjanski djaka universiteta beckog braci po Hrvatskoj, Slavoniji i Dalmaciji". Dvadeset dana kasnije eno ga u Curugu, gde s crkvenog zvonika zvoni na uzbunu i poziva Sajkase da ne odlaze u Italiju. Isto to cini i u Nadalju, odakle bezi za Novi Sad. Uskoro potom osvanuo je u Beogradu, odakle je proteran zbog toga sto je pozivao mladjariju da udare na Turke. Srbiji je u tom trenutku vise odgovarao oslobodilacki rat u Vojvodini.

Dan nakon Majske skupstine, kooptiran je u Glavni odbor. U julu je vec u vinkovackoj tamnici. Uhapsen je dok je putovao da u Hrvatskoj trazi pomoc. Iz zatvora ga izvlaci ban Jelacic. Nije sigurno da li je po povratku u Vojvodinu ucestvovao u borbama, ali je sve vreme bio medju trupama kao snabdevac ili politicki komesar - agitator. Aprila 1849. poslat je u Zagreb, gde ce do kraja Revolucije, zajedno s Jovanom Suboticem, biti neka vrsta diplomatskog predstavnika Vojvodine.

U Zagrebu pise clanke za “Napredak" i “Slavenski jug", zalazuci se za slovensku slogu i zaleci sto narodi “koliko od vlada otimaju, to jos vise jedan od drugog". U pocetku pristalica Rajacica, ciji stipendista je bio, on u to vreme kritikuje vodje koje se zadovoljavaju slanjem deputacija da se u Becu potucaju od nemila do nedraga, verujuci u obecanja i prazne reci. Tad mu je vec jasna prevarna politika Austrije, ali i dalje veruje da ce se uskoro drzati srpski i hrvatski, a potom i zajednicki sabor, iako se ne jednom uverava da hrvatskim vodjama nije bas mnogo stalo do njegove Vojvodine i njenih prava.

Patrijarh je odbio njegovu molbu “da se vrati u zavicaj kako bi svoje saucestvenike Sajkase obodravao u u ocajatelnom boreniju", ali on nakon mesec dana obustavlja poverenu mu misiju i stize u Vojvodinu - taman na vreme da vidi posledice poraza. Ipak, krajem novembra trazi i dobija od Vojvodjanskog prijateljstva potvrdu o svom ucescu u Revoluciji, ispoljavajuci time odlucnost da produzi trnovitim putem kojim je posao. Tamo crno na belom stoji da je on, tada 23-godisnjak, “primerenim rodoljubijem, osobitom pohvalnom revnoscu, i poverenije, koje kod svojih saotecestvenika uziva, svagda njemu pretpostavljeni zadatak... na polzu naroda i drzave, verno i sovestno ispuniti starao se i srecno izvrsio".

Kao pravnik, znao je da takva potvrda moze da bude upotrebljena i kao dokazni materijal za optuzbu. Zatvore je iznutra vidjao i kasnije, ne zbog pomenute zahvalnice, a na svojoj kozi i dusi osetio je i svu tezinu nezahvalnosti.

M. R.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /