ponedeljak, 11. maj 1998.

ROBERT GELBARD I RICARD HOLBRUK U PRISTINI RAZGOVARALI SA IBRAHIMOM RUGOVOM I "GRUPOM 15"

SAD ne nude resenje

Nismo dosli sa americkim planom. Ovde smo da ucimo i slusamo, izjavio Holbruk posle sastanka sa Rugovom

Koristan razgovor: Gelbard, Holbruk i Rugova
tokom jucerasnjeg sastanka u Pristini
FOTO: FoNet/AP

Pristina. - Specijalni izaslanik americkog predsednika za bivsu Jugoslaviju Robert Gelbard i ambasador Ricard Holbruk su juce u Pristini razgovarali sa Ibrahimom Rugovom, predsednikom Demokratskog saveza Kosova i savetodavnom grupom "Grupom 15", sastavljenom od predstavnika Albanaca za buduce pregovore sa srpskom stranom.

Pre pocetka polucasovnog razgovora u Rugovinoj kuci, Gelbard je rekao da je cilj ovog sastanka da se prenese zabrinutost Vlade SAD zbog stanja na Kosovu. "Zato smo Holbruk i ja stigli ovde", rekao je Gelbard koji je posle susreta sa predstavnicima "Grupe 15" u prostorijama DSK novinarima rekao:

- Mislimo da se ovde razvila velika uznemiravajuca situacija, kao sto smo ukazivali i proteklih meseci. Zamolio sam ambasadora Holbruka da mi se pridruzi zato sto smo nas dvojica ranije bili veoma dobar tim. Napravili smo neke dobre napretke prosle godine u avgustu, u Splitu i u Bosni. Mislimo da treba jos mnogo posla da se uradi na obe strane da bismo ih doveli da razgovaraju na istoj talasnoj duzini. Iza toga stoji zaista velika hitnost - rekao je Gelbard.

- Bili smo na ovom sastanku da slusamo i ucimo, ali samo takodje pokazali da SAD veoma brinu o pravima ljudi u ovom regionu - istakao je Ricard Holbruk, dodajuci da je od jednog ucesnika razgovora sa "Grupom 15" cuo da se nasilje na Kosovu siri "kao pozar".

- Mi smo zabrinuti i ovde smo u regionu po molbi (zahtevu) drzavnog sekretara i predsednika kako bismo videli da li mozemo nesto da uradimo i da pomognemo. Zaista verujemo da poverljivi razgovori treba da ostanu poverljivi, ali ne bih ovu akciju u kojoj smo mi sada angazovani opisao kao jednu formu pregovora. Ipak je to razgovor i problemi su ovde veoma komplikovani. Mi ne iznosimo neki americki plan, mi smo ovde da slusamo i ucimo i ono sto smo danas culi, za nas je veoma korisno.

Na kraju svog obracanja novinarima Ricard Holbruk je rekao: "Mi se radujemo rucku u Beogradu sa predsednikom Milosevicem, zakazanim za sutra. On nam je jasno stavio do znanja da ne zeli medjunarodnog posrednika u kosovskom problemu. Istovremeno, on je pokazao volju da razgovara sa nama, delom zbog dejtonskog procesa i zato sto smo razgovarali i o nekim drugim stvarima. I ubuduce cemo imati ovakve razgovore", zakljucio je Holbruk juce u Pristini.

D. Banjac

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /