ponedeljak, 11. maj 1998.

SAOPSTENJE UPRAVE MANASTIRA VISOKI DECANI

Ubijena dva Albanca, sedam Srba zatoceno

Decani. - U poslednja dva dana u blizoj okolini manastira Visoki Decani doslo je do dva nesrecna slucaja. U prvom slucaju u nepoznatim okolnostima pored reke Bistrice, u predgradju Decana, ubijena su dvojica starijih Albanaca: Hajdar Kuci i Beki Cacaj, a sledeceg dana nepoznati napadaci napali su kombi elektrodistribucije i pri tom je nastradao radnik Vehbi Mustafa, dok su cetvorica njegovih saputnika: Bosko Vlahovic, Esad Muminovic, Miso Mijovic i Dragan Djurisic ranjeni. Ovaj napad se desio nekoliko stotina metara severno od manastira na putu iz hidrocentrale Koznjar. Takodje je jos nepoznata sudbina sedmoro starijih sprskih seljana iz Dasinovca i Ratisa koji su vec vise od mesec dana zatoceni u okolini Decana i o njima se nista ne zna, saopstila je u subotu Uprava manastira Visoki Decani.

Ovi tragicni dogadjaji izazvali su veliko uznemirenje i strah albanskog i srpskog naroda u Decanima kao i samog bratstvamanastira. Bratstvo manastira izrazava iskreno zaljenje zbog ovih nemilih dogadjaja ali i veliku zabrinutost zbog opsteg pogorsanja medjuetnickih odnosa u Decanima i siroj okolini koje preti da se pretvori u gradjanski rat, dodaje se u saopstenju.

Koristimo ovu priliku da apelujemo na sve Srbe i Albance ovoga kraja da sacuvaju duh tolerancije, mira i uzajamnog postovanja. Nasa vera nas uci da niko ne moze graditi svoju srecu na nesreci drugoga, te zato smatramo da Srbi, Albanci i svi ostali gradjani Kosova treba da zajedno zive u miru, demokratiji i slobodi. Ponavljamo svoj cvrst stav i uverenje da se postojeci problemi na nasim prostorima mogu i moraju resiti jedino mirnim putem i dijalogom, te osudjujemo svako nasilje bez obzira sa koje strane ono dolazilo, kaze se na kraju saopstenja Uprave manastira Visoki Decani.

Zatvorena hidrocentrala kod Decana

Kosovska Mitrovica, Beta. - Hidrocentrala "Koznjar", nedaleko od Decana, zatvorena je iz straha od mogucih napada naoruzanih grupa kosovskih Albanaca, rekao je juce agenciji Beta direktor Elektrodistribucije Pec Radisav Vlahovic. "Albanskih terorista ima svuda oko te lokacije i bezbednost radnika je ugrozena", kazao je Vlahovic. Hidrocentrala "Koznjar" nalazi se na Bistrici, 12 kilometara od Decana, i sada je cuvaju pripadnici ministarstva unutrasnjih poslova Srbije.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /