ponedeljak, 11. maj 1998.

Stranacka reagovanja na odluku Kontakt grupe

SVETOZAR MAROVIC, PREDSEDNIK SKUPSTINE CRNE GORE

Posle izbora o Milosevicu i Konticu

Podgorica, Beta. - Predsednik crnogorske skupstine Svetozar Marovic najavio je da ce Demokratska partija socijalista Crne Gore postaviti pitanje poverenja predsedniku SR Jugoslavije Slobodanu Milosevicu i saveznom premijeru Radoju Konticu posle parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, 31. maja.

On je rekao da se do kraja maja ne mogu ocekivati bilo kakvi pomaci u pogledu otvaranja granice sa Hrvatskom na Debelom brijegu, “jer u Saveznom ministarstvu inostranih poslova dominira politicka opcija Momira Bulatovica". Na pitanje da li Crna Gora moze samostalno da otvori granicu sa Hrvatskom, Marovic je odgovorio da ce vlasti u Podgorici “u granicama ustavnih i pravnih ovlascenja" ispitati mogucnost bilateralnog ili direktnog odlucivanja o tome. “Mislim da cemo sporno pitanje Prevlake resiti medjusobnim poverenjem i nekim razgranicenjem koje nece biti na stetu ni Crne Gore ni Hrvatske, jer treba da zivimo jedni sa drugima", rekao je predsednik crnogorskog parlamenta.

DUSAN MIHAJLOVIC, PREDSEDNIK NOVE DEMOKRATIJE

Tragicne i pogubne posledice

Lider ND Dusan Mihajlovic je juce posebno naglasio da se ovim (novim) sankcijama sprecava da bilo ko ulaze u nasu privredu, tako da ce to imati tragicne i pogubne posledice po nasu zemlju.

- Smatramo da je misiju gospodina Gonsalesa odmah trebalo prihvatiti, jer je to u interesu onoga sto mi trazimo, a to je ukljucivanje u medjunarodnu zajednicu.

Z. R.

GRADJANSKI SAVEZ SRBIJE

Milosevic kaznjava gradjane

Rezim Slobodana Milosevica jos jednom je pokazao da mu interesi gradjana Srbije i Jugoslavije nisu bitni. Neodgovornom politikom usmerenom samo na ocuvanje vlasti i privilegija, Milosevic je ponovo doveo gradjane SRJ pod sankcije medjunarodne zajednice. Pod takvom, neodgovornom vlascu, gradjani su osudjeni samo na gubitke i tezak zivot. Najnovije sankcije koje je danas uvela Kontakt grupa podnece gradjani na svojim osiromasenim plecima, dok predstavnici vladajuce klike njihove posledice nece ni osetiti, ocenjuje Gradjanski savez Srbije.

SRPSKI POKRET OBNOVE

Krsenje Povelje UN

Rugova je taj koji odbija bezuslovni dijalog sa predstavnicima Srbije i Savezne drzave, a Kontakt-grupa ne kaznjava njega nego Srbiju, koja insistira na bezuslovnom demokratskom dijalogu. Srpski pokret obnove smatra da ne smemo uzmaci pred ovakvim krsenjem Povolje Ujedinjenih nacija i medjunarodne pravde. Potrebno je prihvatiti misiju gospodina Felipea Gonsalesa, kao predstavnika OEBS-a i Evropske unije za SR Jugoslaviju, ali u skladu sa rezultatima nedavnog referenduma u Srbiji, istice se u saopstenju SPO.

SRPSKA RADIKALNA STRANKA

Nasilje velikih sila

Srpska radikalna stranka u svom saopstenju istice da odluka Kontakt grupe da se nasoj zemlji uvedu nove sankcije predstavlja pravo politicko licemerje zapadnih sila sa jasnim ciljem da se dalje destabilizuje politicka situacija na Kosovu i Metohiji. Ova odluka ilustracija je visegodisnjeg pravnog i politickog nasilja visokih sila, koje kontinuirano i godinama rade na razbijanju Srbije i Savezne Republike Jugoslavije.

DEMOKRATSKA STRANKA

Pogresan korak nepravedan prema gradjanima

Beograd, FoNet. - Dodatne sankcije nametnute SRJ su “pogresan korak nepravedan prema gradjanima Srbije, prizeljkivan od strane rezima", ocenjuje Demokratska stranka. DS istice da se “najrazornije dejstvo sankcija po nase nacionalne interese nalazi u opravdanju koje one pruzaju rezimu Slobodana Milosevica za njegovu nesposobnost i neaktivnost". “Danas oni koji pristaju na rezimsku politiku ne brane interese nase zemlje, vec losu diplomatiju, neorganizovanu borbu protiv terorizma i katastrofalnu ekonomsku politiku", smatra DS.

DEMOKRATSKA STRANKA SRBIJE

Realnost ne uvazavaju ni Kontakt grupa ni vlast

Demokratska stranka Srbije ostaje pri uverenju da se sankcijama i pritiscima samo na jednu srpsku stranu nece doci do resavanja problema na Kosovu, vec naprotiv, samo ce se ohrabriti albanski ekstremisti da nastave sa terorizmom i nasiljem. S druge strane realnost je i to da je kosovski problem odavno internacionalizovan i da za to u velikom delu odgovornost snosi aktuelna vlast. Zato nije moguce naci nikakvo opravdanje za odbijanje misije OEBS-a i njegovog izaslanika Felipe Gonsalesa.

FILIP VUJANOVIC, PREDSEDNIK CRNOGORSKE VLADE

Sankcije ne pogadjaju politiku zbog koje su uvedene

Podgorica, Beta. - Predsednik crnogorske vlade Filip Vujanovic izrazio je zaljenje zbog odluke clanica Kontakt grupe, i rekao da te sankcije pogadjaju gradjane “a ne i politiku koja je sankcije iznudila". “Odlukom da se sankcije uvedu Saveznoj vladi i Srbiji, Crna Gora je postedjena, sto znaci da je uvazen njen odnos prema resenju kosovske krize", rekao je Vujanovic agenciji Beta. Premijer Vujanovic je izrazio zaljenje sto su sankcije uvedene Srbiji i dodao da ce one otezati i polozaj crnogorske privrede zbog jedinstvenog jugoslovenskog trzista.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /