ponedeljak, 11. maj 1998.

OKRUGLI STO "EVROPSKI REGIONALIZAM I INTEGRACIJA" U NOVOM SADU

Regionalna saradnja - politicka i ekonomska opcija buducnosti

Vojvodina - najkraci put u Evropu. REgionalizam i integracija nisu suprotstavljeni procesu. Teza da regionalizam vodi u separatizam nema opravdanja

Novi Sad. - Kao dobar dokaz teze po kojoj je "Vojvodina nas najkraci put u Evropu", minula subota je u svim vecim gradovima ove pokrajine, u organizaciji Reformske demokratske stranke Vojvodine, Lige socijaldemokrata i Nove demokratije protekla u evropskom znaku.

Centralni dogadjaj zbio se ipak u Novom Sadu, za okruglim stolom sa temom "Evropski regionalizam i integracija" koji je u istoj organizaciji okupio predstavnike desetak opozicionih stranaka Srbije, uz ucesce vise nevladinih organizacija i gostovanje predstavnika nekoliko stranih ambasada.

Gonsales nije dosao

Novi Sad, Beta. - Izaslanik EU i OEBS-a za SR Jugoslaviju Felipe Gonsales nije prisustvovao okruglom stolu povodom Dana Evrope u Novom Sadu. Poziv Gonsalesu su uputile Koalicija "Vojvodina" i Nova demokratija, koje su organizatori okruglog stola "Evropski regionalizam i integracija" povodom 9. maja, Dana Evrope i Dana pobede nad fasizmom

U istom danu kada je stigla vest o novim sankcijama za nasu zemlju oni koji su sedeli za ovim "stolom"ocenili su da je krajnje vreme da Srbija i SRJ preduzmu aktivne korake i zapocinju procese demokratizacije, decentralizacije vlasti i regionalizacije drzave.

Prihvacen je i predlog dr Dejana Jance, predsednika Evropskog pokreta Vojvodine o formiranju zajednickog medjustranackog centra za istrazivanje regionalizacije i integracije. On je, inace, u svojstvu uvodnicara ukazao da regionalizam i integracija nisu suprotstavljeni procesi, iznacivsi regionalizam kao politicku opciju buducnosti, bez obzira sto danas ima i mnoge protivnike, a u nas cesto dobija i prizvuk separatizma.

Nalazimo se na prekretnici i sada polazimo sa losijih pozicija nego prethodna Jugoslavija - upozorio je predsednik ND Dusan Mihajlovic, primecujuci da smo umesto da budemo prvi pridruzeni clan Evropske unije, cak u polozaju da budemo meta keznjenickih mera.

Po oceni Ljiljane Lucic (DS) rezim je postao u poslednjoj deceniji nasa najveca opasnost.

Rade Veljanovski iz Fondacije za mirno resavanje krize primetio je, da to nije politicko vec ekonomsko pitanje, te da je regionalna saradnja u interesu celine. O dubokom interesu Vojvodine za evropsku integraciju govorio je Milan Simurdic, iz vojvodjanske "vlade u senci" i ukazao kako je tesko reci da bilo koji potez koji vuce jugoslovenska politika odgovara Vojvodini. Unutrasnja pitanja bez kojih o tome ne mozemo ni razmisljati su po ocnei Dusana Protica (DSS) ustanovljavanje demokratskog drustva i pravne drzave, duhovna konsolidacija nase nacionalne drzave i regionalizacija drzave Srbije. Tek sredjivanjem "svoje kuce" mozemo biti spremni za Evropu, misljenja je bio dr Predrag Filipov (DS).

Rastko Filipovic je izneo stav vojvodjanskih reformista da je autonomija, odnosno regionalizacija "prethodno pitanje", odnosno a teza regionalizacije vodi u separatizam - nema opravdanja. Kljuc problema je da kod onih koji su sada u nas na vlasti interes za ukljucivanjem u Evropu ne postoji; njihov interes je cak suprotan. Zato moramo sami da izadjemo iz izolacionizma zakljucak je predstavnika GSS, Dejana Sahovica.

Z. Serences

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /