ponedeljak, 11. maj 1998.

DA LI SU ODBORI SKUPSTINE SRBIJE PRED NOVIM KONSTITUISANJEM

Odstupanje od principa ili protivrecnost zakonodavstva

“Prelivanje" zakonodavne i izvrsne vlasti je najizrazitije u skupstinskim radnim telima ciji su pojedini clanovi ujedno i republicki ministri, iako im to propisi ne dozvoljavaju

Teskom mukom, na rate i uz velika odlaganja i pogadjanja, konstituisana Skupstina Srbije, nasla se, tako reci, na pocetku. Izborom velikog broja poslanika za ministre u republickoj vladi, tzv. “prelivanje" zakonodavne i izvrsne vlasti postalo je najizrazitije u skupstinskim radnim telima i ono bi uskoro moglo da predstavlja i glavnu smetnju u njihovom daljem funkcionisanju, ukoliko se, blagovremeno, ponovo ne konstituisu. Naime, Poslovnik o radu parlamenta izricito zabranjuje da narodni poslanici koji su clanovi vlade budu, istovremeno, i clanovi odbora.

Vec ovog meseca u parlamentu predstoji donosenje vaznih odluka o kojima su duzni prethodno da se izjasne maticni odbori od kojih su neki, odlaskom pojedinih poslanika u vladu, ostali ne samo bez clanova, vec su i “obezglavljeni". To je, konkretno, slucaj s jednim od kljucnih radnih tela - Administrativnim odborom - koji ima ekskluzivno pravo da, u odredjenim uslovima, i samostalno odlucuje bez saglasnosti parlamenta. Ukoliko se striktno bude pridrzavao Poslovnika, ostace bez predsednika, zamenika i jednog clana. Njegov predsednik je aktuelni ministar saobracaja i veza Dragan Todorovic (SRS), zamenik je novi ministar za omladinu i sport Zoran Andjelkovic (SPS), a jedan od clanova je sadasnji ministar vera Milovan Radovanovic (SRS).

Identicno je i sa Odborom za razvoj i ekonomske odnose sa inostranstvom u kome je za predsednika izabrana ministarka za ekonomsku i vlasnicku transformaciju Jorgovanka Tabakovic (SRS), a za njenog zamenika - ministar za rad, boracka i socijalna pitanja Tomislav Milenkovic (SPS).

Bez celnika je ostao i Odbor za kulturu i informisanje, koji bi, ako je verovati najavama premijera Mirka Marjanovica, uskoro trebalo, kao maticno skupstinsko telo, da razmatra Predlog zakona o informisanju i prosledi ga skupstini na usvajanje. Kako je za predsednika Odbora izabran ministar za informacije Aleksandar Vucic (SRS) za ocekivati je da ce za rukovodjenje ovim telom biti, uskoro, zaduzen neko drugi.

Slicno je i u Odboru za zdravstvo, na cijem je celu novi potpredsednik vlade Milovan Bojic (JUL). Izborom sadasnjeg potpredsednika vlade Tomislava Nikolica za zamenika predsednika, konstituisan je, svojevremeno, i Odbor za ustavna pitanja, koji ce vrlo brzo morati da mu nadje zamenu, ako su tacna predvidjanja da ce upravo ovo skupstinsko radno telo uskoro biti zaduzeno za utvrdjivanje privremene statutarne odluke o Kosovu, na osnovu koje bi trebalo da bude izabrana pokrajinska skupstina.

Izborom vec pomenutog ministra vera Milovana Radovanovica (SRS) za zamenika predsednika jos jednog kljucnog skupstinskog tela bez cije saglasnosti ne moze da “prodje" nijedan zakon - Zakonodavnog odbora - prakticno je blokiran rad parlamenta.

Ima i paradoksa - da je vec pomenuti ministar za saobracaj i veze Dragan Todorovic na celu Administrativnog odbora, a da skupstinski Odbor za saobracaj i veze vodi ministar bez portfelja Cedomir Vasiljevic (SRS).

Ukratko, gotovo da nema tog skupstinskog radnog tela (od ukupno 24) koje nije u istom, ili slicnom, polozaju. Ne racunajuci da i medju ostalim clanovima, a ne samo celnicima, takodje ima ministara koji su, po Poslovniku, duzni ta mesta da ustupe poslanicima koji nemaju ministarsku funkciju.

M.Torov

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /