ponedeljak, 11. maj 1998.

APSURDNI REZULTATI REFERENDUMA ILI: KAKO SU ALBANSKI TERORISTI POSTALI MILOSEVICEVI OBOZAVAOCI

Srbija kao veliko Kosovo

Prema zvanicnim rezultatima koje je analizirao Centar za slobodne izbore i demokrtiju, pola miliona Albanaca izaslo na glasacka mesta u poslednjih pola godine

Na Ramadana Baljaja, radnika “Srbijasume" iz Iglareva kod Kline albanski teroristi danima nasrcu jer nedovoljno javno pokazuje svoju odanost predsedniku Slobodanu Milosevicu. Tvrdnja zvanicnih medija da je zrtva secesionista jer je na nedavnom referendumu zaokruzio “protiv" pobijena je sa, takodje, zvanicnog mesta.

Apsurdan zakljucak o drami jednog coveka i njegove porodice kao jedini se namece ukoliko se pazljivije pogledaju rezultati referenduma koje je vlast ponudila, sto je ucinio u upravo zavrsenoj analizi Centar za slobodne izbore i demokratiju (CESID). Prema njima na referendum se odazvalo barem 247.854 gradjana nesrpske nacionalnosti sa Kosova.

Zato je profesor dr Zoran Lucic, koji je “cesljao" rezultate mogao samo da konstatuje njihovu neverovatnost recima: “Bice da Albanci listom podrzavaju beogradski rezim, a da je Ramadan Baljaj progonjen zbog nedostatka hrabrosti da nasu stvar podrzi do krajnjih konsekvenci".

Proveravajuci valjanost zvanicnih rezultata i potom konstatujuci brojne neregularnosti, CESID je posebno obratio paznju na Kosovo: referendumsko pitanje odnosilo se na kosovski problem, a uz to ranije iskustvo ukazuje da se na izborima najvise manipulisalo brojem glasova upravo sa to tog podrucja. Dobijeni zakljucci sa Kosova upucuju istovremeno i da odziv na referendumu nije bio rekordnih 73 odsto, sto je vise nego na bilo kojim izborima, vec ga pre treba traziti na cifri ispod 40 odsto.

U analizi podataka Lucic je koristio “jezik" brojki. Naime, popis iz 1991. govori da je na Kosovu zivelo 273.449 Srba i Crnogoraca sa pravom glasa. Kako je po zvanicnim podacima na Kosovu izaslo 521.303 gradjanina to znaci da je bar 247.854 pripadnika nacionalnih manjina glasalo i to pod uslovom da su svi Srbi i Crnogorci izasli na referendum i da se ni jedan nije odselio od vremena popisa. Zvanicni podaci sa referenduma i prethodnih glasanja nude i frapantne zakljucke. U nekim opstinama, na primer, drasticno se smanjio broj ljudi izaslih na referendum u odnosu na broj izaslih na poslednji krug predsednickih izbora i obrnuto. Neki su dakle glasali u jednom slucaju, a u drugom nisu sto uvecava ukupan broj onih koji su ucestvovali u ovakvim aktivnostima.

Postoji mogucnost za jos siru analizu. Rezultati, pocev od parlamentarnih u septembru, do zavrsnih predsednickih, pokazuju da su variranja u zavisnosti od glasanja po nekim birackim mestima bila i po 2 000 odsto. Lucic iz toga zakljucuje da je po zvanicnim rezultatima u ovom ciklusu, zakljucno sa referendumom, ucestovalo i svih pola miliona Albanaca. “S obzirom na apsolutnu politicku i etnicku polarizaciju na Kosmetu tesko je poverovati u iznete podatke", kaze Lucic.Analizirane su i opstine s nacionalno mesovitim sastvima. Tako, po zvanicnim podacima proizilazi da je u opstinama Novi pazar i Tutin na referendum izaslo oko 35.000 Muslimana( i 9.000 Srba) “sto mnogo govori o izvanrednoj lojalnosti muslimanskog zivlja prema rezimu u Beogradu, ili pak o falsifikovanju rezultata referenduma", kaze Lucic. Slicno je i sa podacima iz Subotice i Zrenjanina prema kojima je na referendum izaslo vise od 70 odsto Madjara.

Profesor Lucic konstatuje da je sada izostala bilo kakva kontrola na podrucju cele Republike, pa je to bila i prilika za manipulaciju u onom obimu kakva je mogla da se do sad sprovodi na Kosovu. Ako prihvatimo da je na Kosovu ukradeno 247.854 od 521.303 glasova onda se ekstrapolacijom na celu Republiku dobija da je od 5.297.776 glasova ukradeno 2.518.822 te da je glasalo 2.778.954 gradjana sto je 38, 32 odsto onih koji imaju biracko pravo a ne 73,05 - zakljucuje Lucic.

N.Todorovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /