ponedeljak, 11. maj 1998.

ZENE I POLITIKA DR MIRA BOGDANOVIC, SOCIJALNI ISTORICAR

Zene misle glavom, ne emocijama

Iako je uvrezeno misljenje da su zene konzervativni glasaci, one su, kao i muskarci, najrazlicitijih politickih orijentacija

Ako se zene ne bave politikom, politika se bavi zenama, a onda su prepustene zbilja u pogresne ruke. To na neki nacin pojacava i konzervativnu orijentaciju politicara koji nisu zene. Zene su nekakva pasivna masa, koja se koristi u svrhe koje su strane nekim elementarnim zenskim interesima, recimo to je pitanje u vezi sa regulisanjem populacione politike i tome slicno, kaze na pocetku razgovora za nas list dr Mira Bogdanovic, socijalni istoricar.

Po recima nase sagovornice u svetu, pa i kod nas, jos se smatra da su zene konzervativni glasaci: “I zene su razlicite politicke orijentacije, ne smatram da su zene ’zenskije’ u nekim svojim politickim zahtevima tj. da su vise usmerene na neka zenska pitanja nego sto bi to bili muskarci. Ukoliko se zene svih politickih orijentacija mogu svesno politicki pokazati, onda to znaci da i zene koje imaju napredna shvatanja o ulozi zena u drustvu mogu ta svoja shvatanja da iznesu u politici. Naravno, za njih ce glasati i muskarci. U stvari, i muskarci i zene koji smatraju da su polovi jednaki, ravnopravni, i da imaju istu vaznu ulogu u drustvenom zivotu", istice nasa sagovornica.

Medju zenama koje su svesne vaznosti “politike za zene", najcesce se Margaret Tacer uzimala za simbol zenske angazovanosti i visoke eksponiranosti tj. sposobnosti da se bave politikom. “Margaret Tacer je ucestvovala u stvaranju politike koja je u nekim svojim aspektima ’anti-zenska’. Ona se u stvari ponasala kao holandska kraljica u vreme kada je bila u emigraciji za vreme Drugog svetskog rata u Londonu. Bila je i kraljica i sef vlade u izbeglistvu. Za nju se govorilo, mada je bila jedina zena u toj vladi, da je jedino ’musko’. To je u stvari tip zene, za koju se moze reci da se bavi muskom politikom. Bila je to jako konzervativna zena, jedina stvar koja je kod nje bila zenska, to je bilo to, sto je bila zenskog pola", veli dr Mira Bogdanovic.

Politicka bica

"Komunisticki period koji je iza nas, jako je puno znacio za zene. Postojala je naravno neka klasna raslojenost u nasem bivsem drustvu, medjutim, polaziste komunistickih partija o fundamentalnoj ravnopravnosti muskaraca i zena, u kombinaciji sa prosvecnim roditeljima je dovelo do jedne generacije vrlo sposobnih, prodornih, inteligentnih zena. Tim zenama, zbog povratka na konzervativne vrednosti se sada uskracuje sansa da se dalje razvijaju i da se dokazu kao politicka bica", kaze dr Mira Bogdanovic.

Drugi primer koji se cesto spominje u javnosti, kada se govori na temu ucesca zena u politici jeste Hilari Klinton: “Ona u stvari vazi za nekakvu crvenu krpu za sve konzervativne snage, u Americi koji smatraju da zene ne treba da se mesaju u politiku. Hilari Klinton je cak svoje devojacko ime koje je nosila pre nego sto je Bil postao predsednik, skinula da bi njen muz postao predsednik. Posto se smatralo da zena ipak treba da bude ’zena’ koja sedi kuci, koja po novinama objavljuje nisko kaloricne recepte za kolace. Dakle, konezrvativno javno mnenje ocekuje od nje da prvenstveno bude “zena" i da se bavi zenskim poslovima. Nije joj lako, ona mora s jedne strane da se bavi svojom karijerom, da bude uspesna, s druge strane treba da izigrava domacicu i suprugu Bila Klintona, koja je u stanju cak i da ’svari’ i njegova bracna neverstva", kaze dr Mira Bogdanovic.

Na nase pitanje sta je sa zenama koje rade u Haskom sudu, kao sto je Luiz Arbur, a koje ucestvuju u privodjenju pravdi ratnih zlocinaca, dobili smo sledeci odgovor: “U tom poslu nema niceg zenskog, tu se radi o tome, da se tim poslom bavi slucajno osoba zenskog pola. Zanimljivo je sto se osobe zenskog pola, postavljaju na tako vazne i osetljive funkcije. Mada, ja licno izvodjenje ratnih zlocinaca pred lice pravde, ne bih klasificirala kao tipicnu zensku ili musku stvar. Jednostvano to je stvar koja se tice svih postenih i dobro mislecih ljudi".

Sto se tice uvrezenog misljenja da zene reaguju emotivno i da “misle emocijama", dr Mira Bogdanovic misli da je to zabluda: “Razmislja se glavom bez obzira da li se ta glava nalazi na vrhu muskog ili zenskog tela".

M. Kalinic

“Pijacne svadje"

“Polemika koja je vodjena izmedju dve prve dame u srpskoj politici (Mirjana Markovic i Danica Draskovic p. autora) nije bila damska. To je bila “polemika" na nivou pijacne svadje, to je vredjanje ispod svakog civilizacijskog nivoa. U stvari, to samo pokazuje da nije dovoljno samo da su zene u politici, kafanske svadje imamo vec izmedju muskaraca. Moj ideal politike koju vode zene treba da bude zastita interesa onih koji su manje sposobni da se bore za sebe", naglasava dr Bogdanovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /