ponedeljak, 11. maj 1998.

NEKI NOVI OBICAJI

Ko nema zivaca

Dokle god ga diplomati obilaze, postavljaju ista pitanja i ponavljaju poznate stavove, Milosevic oseca da je u igri i da se na njega racuna, a to je glavno. Zato bi bilo bolje objaviti jasan redosled medjunarodnih poteza i odgovora na sve varijante buduceg razvoja situacije na Kosovu, a Milosevica ostaviti na miru i pomalo zaboraviti

Pise: Stojan Cerovic

Sta li sad opet hoce ovi Amerikanci? Milosevic je vise puta jasno rekao da hoce s Albancima da razgovara nasamo. Seselj i Draskovic su klimnuli glavom, kao i referendumski narod. Proklamovano je jedinstvo naroda i vlasti u pogledu privatnosti nepostojeceg dijaloga, a kako rat u medjuvremenu napreduje, Kontakt grupa je odlucila da se pojacaju sankcije.

Svako je ovde dobro znao sta i zasto radi, kao i kakve bi mogle biti posledice. Sankcijama se dugo pretilo i vlast je lepo unapred pitala narod da li zeli sankcije. Narod se, navodno, masovno saglasio. Radije sankcije nego da s nasim rodjenim Albancima razgovaramo preko stranaca. Dakle, sta je ko rekao to je i uradio. I sad ne vidim zasto su Holbruk i Gelbard odmah dotrcali u Beograd, ne sacekavsi ni jedan dan delovanja sankcija.

Cini mi se da ponekad visak diplomatske aktivnosti umanjuje efikasnost. U ovom slucaju, ako nemaju nista teze od sankcija i posto su to vec ispucali, dolazak americkih diplomata ne deluje kao povecavanje pritiska, nego pre kao uzurbani pokusaj izgladjivanja, gotovo kao izvinjenje. Oni s Milosevicem sad mogu da razgovaraju jedino mekse nego pre, dok su mu samo pretili, a pritisak bi mogli usmeriti jedino prema Rugovi. Ali i to je besmisleno. Zar da od Albanaca sad traze da budu konstruktivniji, a tek sto su kaznili Milosevica zbog odbijanja dijaloga?

Mislim da ovakve misije Milosevica samo odrzavaju u dobroj kondiciji i uverevaju ga da Zapad nema zivaca da izdrzi tempo koji on diktira. Dokle god ga diplomati obilaze, postavljaju ista pitanja i ponavljaju poznate stavove, Milosevic oseca da je u igri i da se na njega racuna, a to je glavno. Zato bi bilo bolje objaviti jasan redosled medjunarodnih poteza i odgovora na sve varijante buduceg razvoja situacije na Kosovu, a Milosevica ostaviti na miru i pomalo zaboraviti.

Najteza sankcija za njega bi bio signal da on vise nije partner i da ce se traziti zamena. Naravno, nezgoda je u tome sto je on zbilja nas unutrasnji problem i to veci od Kosova. Ako nam stranci tu ne mogu pomoci, bilo bi od koristi kad bi redje svracali. Barem da nas ne podsecaju na to koga imamo za predvodnika. A za slucaj da ipak pokusaju da se umesaju, on se pobrinuo da kao prvu zamenu ponudi Seselja.

Stojan Cerovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /