ponedeljak, 11. maj 1998.

MORTON ABRAMOVIC O ULOZI SRBIJE NA BALKANU, KOSOVU, NEOPHODNOSTI DIJALOGA I MAPAMA PODELE

Kljuc je NATO, a ne Kontakt grupa

U Kontakt grupi su minorni igraci. NATO je jedina institucija koja moze da osigura mir i stabilnost u Evropi. Pregovori su apsolutno centralno pitanje, a Kontakt grupa nije uspela da nadje nijedno resenje koje bi vodilo ka njima

Dragan Bisenic

- Ako se ne uradi vrlo brzo nesto kako bi poceli ozbiljni razgovori izmedju dve strane, mi cemo se suociti s permanentnim i dugorocnim nasiljem na Kosovu. “Zadatak medjunarodne zajednice je da ucini sve napore kako bi osigurala pocetak bezuslovnih razgovora", kaze za “Nasu Borbu" donedavni predsednik Karnegijeve zaduzbine za mir i raniji visoki zvanicnik Stejt dipartmenta Morton Abramovic, u proslonedeljnom razgovoru koji je vodjen u vreme Kongresa “Nove atlantske inicijative" u Istanbulu.

Upitan da li je upucen u americki plan o Kosovu, sto je objavljeno iz nezvanicnih izvora Stejt dipartmenta, Abramovic kaze da nije cuo za takav plan. “Znam jedino da Kontakt grupa nije uspela da nadje nijedno resenje koje bi vodilo ka pregovorima. Pregovori su apsolutno centralno pitanje. Bez toga Srbija postaje veoma ugrozena, a Kosovo takodje. Veoma sam obeshrabren. Posebno sam obeshrabren nesposobnoscu zapada da se slozi i suoci sa situacijom na ozbiljan nacin. Jedino mesto gde se sa ozbiljnoscu moze racunati na ocuvanje mira u Evropi jeste NATO. I to treba ukljuciti sto je pre moguce".

Zar problem nije i to sto albanska strana postaje sve radikalnija u zahtevima i ponasanju?

- Albanska strana jeste radikalizovana, ali to je rezultat srpske politike i obimnih srpskih represivnih akcija na Kosovu. Brojne stvari morale bi da se ucine kako bi se redukovalo i umanjilo radilano albansko drzanje. To je sve rezultat nepostojanja ozbiljnih pregovora.

Zasto smatrate da je uloga NATO tako vazna?

- Uloga NATO-a apsolutno je kljucna. To nije Kontakt grupa. Oni su minorni igraci. NATO mora da bude glavni igrac zato sto je ovo najveca pretnja za Srbiju, za Kosovo, susede, Makedoniju i Albaniju. NATO je jedina institucija u Evropi koja moze da osigura mir i stabilnost.

U slucaju sukoba na Kosovu, da li bi NATO delovao?

- Nadam se da hoce. Ne mogu da kazem sta bi NATO radio, ali ukoliko bi to bila pretnja miru, masivna ratna nasilja moraju da budu predupredjena. Samo jedna organizacija postoji u Evropi koja moze da to predupredi. To je NATO.

Uozbiljiti Milosevica

Kako pregovori mogu da pocnu?

- Oni mogu da pocnu samo onda kada gospodin Milosevic bude to ozbiljno zeleo. Uciniti gospodina Milosevica ozbiljnim, zahteva mnogo vise sistematskog napora nego sto se to sada cini od strane zapada.

Jugoslavija nije, medjutim, unutar medjunarodnih organizacija i o njoj se razgovara kao o objektu.

- Zalim sto Jugoslavija nije unutra, ali to su ucinili vasi lideri. Oni su izolovali Jugoslaviju od Evrope. Evropa nije izolovala Jugoslaviju. Jugoslavija se sama izolovala.

Tesko je onda u politickom procesu naci resenje za problem, ukoliko nema jedne strane.

- Verujem da Srbija mora da ima u svoju ulogu i mesto, da ima mnogo vise kontakata sa ljudima izvana. Voleo bih da vidim vise Amerikanaca u Srbiji. Mi sada, medjutim, govorimo o vladi. Kratkorocno, vlada ima kljuc za delovanje. Dugorocno, vazno je da se razvije civilno drustvo. Sada imamo ozbiljnu pretnju koja ne moze biti resena drugacije nego delovanjem vlade. To znaci - vase vlade.

Da li su sukobi na Kosovu i u Bosni zapravo isti sukob?

- Oni su povezani, veoma povezani. Na primer, ne moze se dozvoliti promena granica. Ako dozvolite promenu granica na jednom, ne mozete spreciti isto to na drugom mestu. Zbog toga je veoma vazno ocuvati granice bivse Jugoslavije. Na drugoj strani, mora se pronaci nacin, unutar tih granica za rast demokratija i osiguranje stabilnosti. Jedan od kljucnih problema Srbije jeste odsustvo demokratije.

Na pocetku sukoba u Jugoslaviji, bili ste odogovorni za istrazivanja i obavestajne poslove u Stejt dipartmentu. U to vreme “Tajm" je objavio mapu, navodno od CIA, na kojoj su podeljeni Bosna i Kosovo. Kako to komentarisete?

- Nisam upoznat s mapom o kojoj govorite. Ako je bila u pitanju istrazivacka mapa, ne verujem da ona potice od CIA. Nije njen posao da pravi preporuke. Ukoliko je istrazivacka mapa u pitanju, rec je o mapi koja se bavila alternativnim i mogucim solucijama jugoslovenske krize.

Demokratska Srbija - osnova Balkana

Balkan je sada region krize. Verujete li da on moze biti stabilan i prosperitetan region, poput drugih u Evropi?

- Uvek sam verovao da je Srbija centralni faktor i osnova za stabilan mir na Balkanu i jugoistocnoj Evropi. Mi ne mozemo imati mir i razvoj bez demokratske i prosperitetne Srbije. Sada to ne postoji. Srbija je nemocna, siromasna i nedemokratska. To mora biti promenjeno. Ja na to, naravno, gledam spolja. Nisam Srbin, ali verujem da je Srbija kljucni faktor stabilnosti, mira i razvoja regiona. Sada je, nazalost, vodjena od ljudi koji ne proizvode mir, nego rat i katastrofu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /