ponedeljak, 11. maj 1998.

CRNOGORSKA VLADA OVE NEDELJE TREBA DA SAOPSTI IME KONSULTANTSKE FIRME ZA PRODAJU KOTORSKOG “JUGOPETROLA"

Interesenti “Lukoil", “Jukos" i “Elda"

Vlada obezbedila za prodaju 50 odsto akcija, ali bi taj procenat mogao biti povecan, ukoliko to bude prepreka u postizanju dogovora sa strateskim partnerom

Ove nedelje crnogorska vlada trebalo bi da obelodani ime strane konsultantske firme koja ce pripremiti privatizaciju kotorskog “Jugopetrola". Cetiri firme prijavile su se na tenderu za savetnike: konsultantska kompanija Artur Andersen u konzorcijumu sa CEIB i investicionom bankom, Dilojt Tus, EPIK i HSBC. Ocekuje se da privatizacija kotorskog “Jugopetrola" bude okoncana do kraja ove godine, izjavio je u telefonskom intervjuu za Rojters Djuro Perovic, tehnicki direktor “Jugopetrola".

“Vlada priprema parcijalnu prodaju kompanije strateskom partneru koji ce biti spreman na modernizaciju i prosirenje nasih kapaciteta", izjavio je Perovic. Vrednost “Jugopetrola" inicijalno je procenjena na 138 miliona DEM, od kojih je 35 procenata bilo preneto na vladu a 50 odsto na tri fonda prema republickom zakonu o privatizaciji.

Vlada je vec obezbedila najmanje 50 odsto ukupnih akcija kompanije za prodaju. Verujem da ce biti spremna da ponudi i vise ukoliko bi se pokazalo da je ovakva ponuda prepreka za sklapanje sporazuma, rekao je Perovic.

Ruski “Lukoil" je zainteresovan za kupovinu 50 odsto kompanije. Druga ruska kompanija “Jukos" i grcki konzorcijum “Elda" su takodje potencijalni kupci. Kompanija, kao i cela postkomunisticka ekonomija, pati od nedostatka svezeg kapitala koji bi bio upotrebljen za modernizaciju.

Perovic je rekao da je “Jugopetrol" jedna od malobrojnih firmi u Crnoj Gori koja je u prosloj godini ostvarila profit od 3,5 miliona dolara. (Rojters)

Ugovor o istrazivanju sa “Meduzom"

“Jugopetrol" i “Meduza cerka" kompanija RAMKO enerdzi pregovaraju o potpisivanju ugovora o eksploataciji nalazista nafte, rekli su privredni izvori Rojtersu. “Dve kompanije vec duze pregovaraju i potpisivanje ugovora se ocekuje krajem ovog meseca", izjavio je jedan izvor blizak kotorskom “Jugopetrolu" zahtevajuci anonimnost.

Predstavnici RAMKO enerdzi trebalo bi ove nedelje da posete Beograd. Izvori ove kompanije takodje su potvrdili da su razgovori u toku.

Drugi izvor, blizak pregovorackom timu, kaze da ce ugovor, ukoliko bude potpisan, podrazumevati pripremno istrazivanje na 4.000 kvadratnih kilometara u of sor delu republike.

Istrazivanje ce u potpunosti finansirati strani partner. Ugovor ce biti potpisan na pet godina sa mogucnoscu produzenja.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /