ponedeljak, 11. maj 1998.

LJULJETA PULJA BECIRI (PPK) O ZAKLJUCCIMA OKRUGLOG STOLA NOVOG DEMOKRATSKOG SAVEZA KOSOVA

Dosadasnji politicki kurs - pasivan

“Okruglom stolu su prisustovale sve partije koje su olicenje dinamiziranja politickog pokreta na Kosovu. Nisu tu DSK i njegovi sateliti", rekla je Beciri

Pristina. - U subotu je na inicijativu Organizacionog odbora Novog demokratskog saveza Kosova odrzan okrugli sto kome je u sali Albanoloskog instituta prisustvovala “vecina politickih subjekata", kako je u specijalnoj izjavi za nas list rekla Ljuljeta Pulja Beciri, predstavnik Parlamentarne partije Kosova i jedan od 16 ucesnika ovih razgovora.

Pozvani su svi politicki subjekti i svi se, naravno, nisu odazvali pozivu. Tokom skupa diskutovano je o aktuelnoj situaciji na Kosovu i poziciji politickog subjekta u sklopu novih okolnosti - ratnog stanja na Kosovu. Zajednicka je konstatacija da je uloga politickog subjekta u novim okolnostima neprimerena ovoj dramaticnoj sitauciji kroz koju prolazi Kosovo i da je, naravno, potrebno novo pozicioniranje politickog subjekta kako bi uloga politickog faktora bila dominantna i kako se zapravo politicki faktor ne bi nasao na repu dogadjaja. Predstavnici politickih partija kosovskih Albanaca koji su se odazvali pozivu Novog demokratskog saveza Kosova zakljucili su da je trenutno ovde na sceni “opadanje autoriteta" (Pulja-Beciri) politickog subjekta koji se “nije snasao u novim okolnostima i nije se jasno pozicionirao prema novim nezavisnim faktorima kakav je, recimo, Oslobodilacka vojska Kosova, a i prema citavoj situaciji koja otvoreno ide ka sukobu".

Ljuljeta Pulja Beciri razloge marginalizovanja politickog subjekta vidi i u nedostatku koordinacije. “Nema dovoljno saradnje tako da je ovaj Okrugli sto zamisljen i kao institucionalizacija saradnje i koordinacije izmedju politickih subjekata. Ideja je, dakle, da se spasi kredibilitet politickog subjekta i da se spasi ono sto se spasiti moze od politickog kursa na kome mi insistiramo, ali, naravno, ne krajnje pasivnog politickog kursa kakav je vodjen do sada, nego jedne aktivne dinamicke politike koja ce uciniti da politicki faktor ima preimucstvo i da predvodi dogadjaje".

Okrugli sto je okupio “sve politicke partije koje su olicenje koncepta dinamiziranja politickog pokreta na Kosovu. Nisu tu DSK i njegovi sateliti", rekla je Pulja Beciri, a na pitanje kako se moze bez glavne partije kosovskih Albanaca, rekla je: “Oni su pozvani i nama je jako zao sto nisu dosli. Po mom dubokom uverenju cak je neshvatljivo da u ovoj situaciji kada se Kosovo prakticno nalazi u ratu, ne znam sta se drugo nama treba jos dogoditi, pa da svi budemo zajedno. Ako nista drugo - da bar prodiskutujemo i nadjemo se ovom narodu".

Cilj ove politicke grupacije, rekla je Pulja Beciri, nije uzimanje bilo cega o DSK. “To nije uopste bio nas cilj, niti je sada vreme, niti je namera bilo kog politickog subjekta da potisne nekog drugog. Namera je da se podstice priblizavanje, jer, naravno, svi imamo isti cilj. Strategija je ista i politicka sredstva, ali uz jedno dinamiziranje politickog pokreta. Naravno, bilo je ovde predloga da se ovo i ozvanici, oformi jedna politicka opozicija, jer ne smatramo da je to bauk. Bila bi to jedna politicka opozicija koja bi zapravo predstavljala ovaj diferencirani politicki koncept koji bi bio upravo u sluzbi ocuvanja politickog kursa" - rekla je Ljuljeta Pulja Beciri.

D. Banjac

Ucesnici

Na subotnjem Okruglom stolu Novog demokratskog saveza Kosova, pored Ljuljete Pulje Beciri i Redzepa Cosja bili su Cerin Mujkani, Bajram Kosumi, Bujar Bugoli, predstavnici studenata, Hajrulah Gorani i drugi. Oni su predstavnici - Novog demokratskog saveza Kosova, Pokreta zelenih Kosova, Partije za nacionalno jedinstvo, Socijaldemokratske partije Kosova, Republikanske partije Kosova, Narodne albanske partije, Nacionalne albanske partije Kosova, Albanske liberalne partije, Kosovskog helsinskog komiteta, Parlamentarne partije, Nezavisne unije studenata i Unije nezavisnih sindikata Kosova.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /