ponedeljak, 11. maj 1998.

PISMO SNP FILIPEU GONSALESU I AMBASADAMA SAD, KINE, RUSIJE, VELIKE BRITANIJE, FRANCUSKE, ITALIJE I GRCKE

Primedbe na Centralni biracki spisak

Na spiskovima ima 2.698 umrlih i 9.474 “fantom" biraca

Podgorica. - Socijalisticka narodna partija Crne Gore je poslala pismo Filipeu Gonsalesu i ambasadama SAD, Kine, Rusije, Velike Britanije, Francuske, Italije i Grcke kosntatujuci niz primjedbi na Centralni biracki spisak.

Nakon provjere tacnosti upisa u Centralni biracki spisak, koji je uradio Republicki sekretarijat za razvoj, “preko 15.000 aktivista SNP" za 45 dana je izvrsilo “veoma preciznu kontrolu" i ustanovilo da u njemu ima 2.698 umrlih i 9.474 nepoznata, “fantom" biraca. Aktivisti stranke Momira Bulatovica takodje su ustanovili da se 2.521 birac dva ili vise puta nalazi na birackom spisku, da za njih 4.232 nije upisan maticni broj, da se 1.993 nalazi na spisku, a promjenio je mjesto prebivalista, da je u pisak uvrsceno 895 “gradjana druge republike", 426 lica koja nijesu stekla biracko pravo (nemaju prebivaliste u Crnoj Gori u trajanju jedne godine), kao i da njih petnaest ne ispunjava zakonske uslove zato sto nijesu navrsili 18 godina.

Prema navodima SNP, 55.432 lica ne mogu izaci na biralista zato sto u Centralnom birackom spisku nemaju naveden maticni broj ili registarski broj licne karte. U pismu se konstatuje da su “republicki zakoni koji regulisu oblast izbora dosta dobri", ali da je “njihovo sprovodjenje veoma problematicno, jer su drzavni organi stavljeni u funkciju vladajuce partije, a ne Republike Crne Gore". “Ignorantski stav nadleznih organa, pod komandnom palicom vladajuce partije (DPS) onemogucavaju nas da koristimo prava koja nam pripadaju po postojecim zakonima, te smo primorani da vas upoznamo sa navedenim nepravilnostima i zamolimo da iskoristite svoj uticaj kako bi nadlezni organi u RCG saglasno zakonskim odredbama otklonili postojece nepravilnosti - stoji u pismu.

Na kraju se istice da je SNP “ostvarila pocetnu komunikaciju i saradnju sa posmatrackom misijom OEBS-a za Crnu Goru i Internacionalnom fondacijom za izborne sisteme sa sjedistem u Vasingtonu (IFES) i da ih je upoznala sa nedostacima Centralnog birackog spiska.

B. I. M.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /